Atentie! Wi-Fi 6 contine acum E-uri, dar e de bine!

Anul trecut am consemnat cateva intrari bazate pe acest nou standard wireless, dar au avut un focus mai mult pe zona de consumer si small business. Inceputul de an a fost marcat de lansari de access point-uri enterprise grade de la cei mai importanti vendori din industrie si pare ca 2022 este in zodia lui Wi-Fi 6E. In sfarsit vom putea experimenta o conexiune wireless “ca pe fir” si vom putea acomoda mult mai usor aplicatiile “flamande” de latime de banda, dispozitivele noi, senzorii IoT si datele care ne traverseaza reteaua.

Companiile trebuie sa realizeze ca acum este momentul de a investi in 6E la scara mare si avem 6 motive pentru incurajare:

1. Spectru radio extins. Wi-Fi 6E reprezinta o extensie a standardului Wi-Fi 6 (ambele ratificate de IEEE in 802.11ax) in banda de 6 GHz, suplimentand in Europa cu 500 MHz spectrul radio disponibil din benzile “traditionale” de 2,4 si 5 GHz. Acest lucru introduce posibilitatea folosirii mai multor canale agregate “late” de 40, 80 sau pana la 160 MHz. Noul spectru de frecvente poate acomoda simultan mai multe conexiuni din partea utilizatorilor, la viteze mai rapide si cu latente mai mici.

2. Gestionarea eficienta a traficului. Tehnologia wireless a evoluat spectaculos de la inceputurile sale timide din anii ’90 cand puteam avea maxim 11 Mbps si pana astazi cand putem atinge 4,5 Gbps, o creste de peste 400 de ori a vitezei de transfer a datelor. Dar frumusetea lui Wi-Fi 6 si 6E consta in eficienta marita in ceea ce priveste transferul datelor, intrucat transmisiile radio ocupa mult mai putin timp “aerul”, acesta fiind disponibil mai repede altor dispozitive. Canalele late de 80 sau 160 MHz, (40 de MHz avem din 2009 inca de pe vremea lui 802.11n) sporesc latimea de banda disponibila pentru aplicatiile intensive din punct de vedere volum de trafic generat, oferind performanta optima.

3. Securitate elevata la nivelul urmator. Una din caracteristicile fundamentale ale mediului wireless este faptul ca este un mediu deschis – oricine se afla in proximitatea unui semnal radio il poate intercepta si decoda. Securitatea este deci o proprietate care trebuie sa devina intrinseca acestui tip de comunicare. Wi-Fi Alliance cere producatorilor de chipseturi si echipamente wireless ca acestea sa fie capabile de WPA3 pentru a primi certificarea “Wi-Fi 6E compatible”. WPA3 ofera securitate sporita si elimina vulnerabilitatile la care sunt susceptibile vechile standarde de securitate WPA si WPA2.

4. Wi-Fi 6E reprezinta o oportunitate excelenta pentru organizatii de a transforma mediul de lucru existent intr-unul extrem de conectat, folosind tehnologii de ultima generatie. Pe langa deja bine cunoscutele aplicatii de videoconferinta, se pot folosi acum sisteme de realitate virtuala sau de realitate augmentata. Mediul de lucru poate fi transformat intr-un smart si sigur pentru sanatate, folosind universul IoT (senzori, actuatori, roboti) si aplicatii de automatizare, mai ales ca access point-urile Wi-Fi 6E pot avea integrati senzori de mediu (temperatura, umiditatea sau calitatea aerului), nemaifiind necesara instalarea unui senzor separat care sa culeaga si sa transmita date de telemetrie din mediu.

5. Wi-Fi 6E va face uitate probleme precum “iar nu merge wifi-ul?” sau “de ce merge netul atat de greu?” care din punct de vedere tehnic se traduc in problema de performanta si capacitate care consuma multe ore de investigatii si troubleshooting. Prin “band steering” clientii capabili vor fi “impinsi” in banda de 6 GHz pentru a beneficia de transmisii mai rapide si pentru a mai decongestiona frecventele clasice. Calitatea conexiunii wireless in banda de 6E va fi exceptionala si va transforma Wi-Fi intr-un lucru banal si plictisitor, exact cum ar trebui sa fie pentru utilizator.

6. Wi-Fi 6E ofera posibilitatea unui rollout fara efort. Cele mai multe access point-uri enterprise-grade vin cu un mod tri-radio care poate fi configurat software. Daca organizatia inca nu cunoaste un numar semnificativ de dispozitive Wi-Fi 6E, atunci access point-ul poate functiona in configuratia 1 radio de 2,4 GHz si doua radiouri de 5 GHz. De indata ce se atinge o masa critica de dispozitive 6E se poate trece la o configuratie de tipul 1 radio de 2,4 GHz, unul de 5 GHz si unul de 6 GHz. In plus, radio-ul dedicat de Bluetooth elimina necesitatea instalarii a inca unui dispozitiv cu rol de gateway pentru echipamentele IoT.

Daca esti la fel de entuziasmat ca si noi de Wi-Fi 6E, intra in contact cu inginerii Dendrio care vor mai mult decat incantati sa iti povesteasca mai multe despre viitorul Wi-Fi-ului.

 Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer