Avantajele retelelor SDN

Ultimii doi ani ne-au aratat ca transformarea digitala este absolut necesara pentru organizatiile care doresc sa se pastreze relevante pentru clientii lor si pe piata pe care activeaza. Tranzitia cu succes catre o lume digitala depinde foarte mult de investitiile facute in reteaua organizatiei. Reteaua conecteaza toate elemente functionale ale organizatiei (aplicatii, dispozitive si oameni) si reprezinta acel punct de inflexiune care determina succesul sau esecul digital. Reteaua deschide drumul pentru productivitate sporita si pentru colaborare fara granite si este cea care determina calitatea experientei pentru utilizatori, dar si a sigurantei acestora, fiind prima linie de aparare impotriva amenintarilor cibernetice.

Cerintele organizatiei au evoluat, dar tehnologia si modul de operare ale retelor au ramas aceleasi ca acum mai bine de 20 de ani. Se cere o schimbare din partea managerilor retelelor enterprise. Iar acea schimbare consta in trecerea catre o retea de tip SDN (Software Defined Network).

SDN este o arhitectura programabila de retea care foloseste un controller software pentru managementul prin API-uri (Application Programming Interfaces) al echipamentelor, separand planul de control de planul de date in care se face efectiv livrarea traficului. SDN reuseste sa transpuna cerintele de business ale organizatiei in retea si sa ofere feedback cu privire la implementarea acestora pentru a se putea lua actiuni corective.

SDN vine cu promisiunea de a rezolva urmatoarele probleme ale retelelor traditionale:
  • complexitatea implementarii unor servicii noi pe o infrastructura inflexibila si monolitica. Retelele actuale tind sa fie conservatoare si se “opun” schimbarilor. Reteaua devine o piedica in adoptia noilor tehnologii precum videoconferinte, IoT, spatii de lucru smart ceea ce va duce la inabiltatea companiei de a inova si de a-si pastra avantajul competitional.
  • unificarea retelei wireless cu restul retelei un lucru imposibil de facut cu controllere wireless actuale carora le lipsesc posibilitatile de virtualizare de Layer 3. Reteaua wireless este astfel gestionata separat, crescand si mai mult complexitatea managementului retelei.
  • segmentarea retelei eliminand solutiile tipice: VLAN-uri la nivel de switch si VRF-uri la nivel de router
  • implementarea politicilor de acces in retea prin VLAN-uri, subretele IP si ACL-uri
  • onboarding-ul utilizatorilor si a dispozitivelor in retea si acordarea de privilegii corespunzatoare se face inca prin conectarea intr-un port de switch sau la un SSID sau prin politici dinamice alocate prin 802.1X care tind sa devina foarte usor greu de implementat in scenarii complexe sau pe o scara larga
  • timp mare de depanare a problemelor de retea intrucat multor organizatii le lipseste vizibilitatea asupra modului in care reteaua functioneaza si performeaza, limitandu-le abilitatea de a reactiona in mod proactiv la modificarile care au loc.
Rezolvarea neajunsurilor retelelor traditionale va oferi organizatiilor avantajele:
  1. automatizarii – echipamentele de retea vor fi configurate intr-un mod “plug and play” cu politici “consistente” atat pentru traficul wired, cat si pentru cel wireless, micsorand dramatic timpul de instalare a unui site/branch nou.
  2. politicilor “consistente” de acces la retea care vor insoti pretutindeni utilizatorul, politicile de acces vor fi bazate pe identitatea acestuia si nu pe adresa IP obtinuta de la retea si pe ACL-uri
  3. proactivitatii in rezolvarea incidentelor de retea prin semnalarea unor situatii “delicate” inainte ca acestea sa se transforme in probleme reale pentru utilizatori
  4. integrarii cu sisteme terte prin folosirea de APi-uri open, lucru care va oferi organizatiilor posibilitatea de a alege solutia potrivita pentru fiecare business case in parte. De exemplu, integrarea cu un sistem de ticketing poate avertiza departamentul IT cand un pool de DHCP este la 80% cu adresele IP alocate.

Astazi, reteaua conecteaza tot si orice. Cresterea numarului de utilizatori, conectarea la retea a tot felul de disopozitive, configurarea, monitorizarea si depanarea manuala a fiecarui echipament ingreuneaza managementul retelei si infraneaza dezvoltarea organizatiei. SDN este o tehnologie gandita sa elimine aceste minusuri prin automatizarea politicilor de acces si monitorizarea constanta a retelei din mediul wired si wireless pana in cloud. SDN ajuta organizatiile sa faca trecerea de la o retea care are nevoie in permanenta de supraveghere la o retea capabila sa inteleaga cerintele organizatiei si sa se configureze in mod corespunzator. Inginerii Dendrio va pot ajuta sa reconfigurati, upgradati si redesenati reteaua la standardele actuale. Completati formularul din acesta pagina pentru a accesa unul dintre consultantii nostri.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer