Ce este un smart workplace si de ce ar trebui sa faci un obiectiv din el si pentru organizatia ta?

Ce este un smart workplace?

In primul rand ce este un smart place 😊 Un smart space se bazeaza pe tehnologia Internet of Things (IoT). IoT este format din dispozitive care au senzori hardware, software si alte capabilitati care le ofera posibilitatea de a interactiona unele cu celelalte, dar si posibilitatea de a transmite data catre alte dispozitive si sisteme peste o retea/Internet. Un smart space combina IoT-ul cu actiuni concrete intr-un spatiu fizic. In cadrul unui smart workspace, dispozitivele IoT sunt folosite pentru a colecta date din mediul de munca si pentru a le transmite catre o platforma care sa le analizeze si sa le reprezinta intr-un mod intuitiv care sa ajute la implementarea unor actiuni concrete precum:

  • imbunatatirea sigurantei personalului si a securitatii acelei locatii
  • declansarea unor procese automate pentru optimizarea unor activitati
  • identificarea modurilor ineficiente de a folosi resursele si eliminarea lor pentru a micsora costurile

Echipamentele IoT care transforma locul de munca dintr-un workplace traditional intr-unul smart sunt:

  • camere smart
  • senzori de mediu
  • access point-uri wireless
  • o platforma de management

Camerele smart monitorireaza si optimizeaza spatiul de lucru masurand gradul de ocupare al incaperilor, fluxul de trafic in si out dintr-o anumita zona si poate verifica accesul in zone restrictionate. Camerele pot fi cuplate cu tehnologii de machine learning si de prelucrare a imaginilor pentru o obtine si mai multe informatii despre locul de munca care sa ajute  de exemplu la detectia obiectelor (persoane, vehicule, bunuri valoroase) din feed-urile video.

Senzorii smart pot detecta daca o usa este deschisa, daca intr-o incapere este prezenta apa (cum ar fi intr-o arhiva de documente, camera tehnica, biblioteca 😊 ) sau pot masura schimbarile de temperatura, umiditate si calitate a aerului. Se poate folosi si un buton smart, care la o simpla apasare declanseaza o secventa de operatiuni automate.

Access point-urile wireless sunt folosite pentru a oferi o conexiune rapida si performanta la retea dispozitivelor de mai sus. AP-urile sunt infrastructura pe care se construieste un ecosistem smart. Pot oferi conectivitate wireless „traditionala” sau prin Bluetooth, jucand rolul de gateway pentru senzorii amplasati in mediul de lucru.

Platforma de management in mod ideal va fi in cloud. Oraganizatia va beneficia astfel de timpi rapizi de roll-out, management simplu, scalabilitate, zero operatiuni de mentenanta si un marketplace de aplicatii gata sa fie puse la treaba. Exista si API-uri foarte bine documentate pentru aplicatiile dezvoltate custom.  In plus, troubleshooting-ul remote este o aditie foarte bine venita.

Pentru organizatii, un smart workplace poate ajuta in livrarea unui mod de lucru hibrid. Multi angajati lucreaza full remote, si cei care aleg sa vina la birou nu fac asta in fiecare zi. Ideea de hot desk sau de birou ad-hoc are din ce in ce mai mult sens. Camerele smart pot monitoriza zona de birouri pentru a masura gradul de ocupare si pentru a optimiza asezarea angajatilor la birou in conditii de siguranta. Camerele pot fi integrate, prin platforma de management si API-uri, cu aplicatii de rezervare a biroului pentru permite angajatului alegerea in avans a biroului dorit. Camere pot fi integrate si cu sistemul de iluminat al cladirii si pot comanda o oprire a becurilor daca intr-o incapere nu mai este prezenta nicio persoana. Senzorii de monitorizare a parametrilor de mediu (temperatura, umiditate, particule din aer) pot fi integrate cu sistemul de HVAC pentru a optimiza incalzirea sau racirea unei anumite zone, reducand consumul de energie si pentru a oferi conditii mai sigure de munca. Un senzor de usa poate fi folosit pentru spori securitatea locului de munca. Anumite zone pot fi accesate doar de anumite persoane. Accesul pe baza unei cartele este destul de greu de verificat, iar plasare unui om de securitate langa fiecare usa restrictionata nu este nici practica, nici eficienta. Senzorii de usa pot fi integrati cu camerele smart astfel incat camera sa faca un snapshot atunci cand o persoana intra intr-o incapere. Apoi se poate face o corelare intre persoana care detine cartela folosita si persoana care chiar intra in incapere.

Desi o solutie de workplace smart necesita o investie initiala, totusi beneficiile aduse de aceasta inovatie trebuie luate in considerare. Ca si reducerile de cost derivate din eliminare sau cel putin reducerea consumului inutil de resurse. Ca punct de plecare poti parcurge informatii de aici si te incurajam sa faci pasul spre transformarea locului de munca care lucreze in favoarea ta. Dendrio iti este alaturi!

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer