Cisco DNA Center, acum si virtual

Virtualizarea este o tehnologie care a schimbat radical lumea IT-ului. Inca de la aparitia primelor solutii enterprise, acum mai bine de 20 de ani, organizatiile au adoptat aceasta tehnologie datorita avantajelor pe care le are:

  • Flexibilitate si rapiditate in rollout-uri/deployment-uri de aplicatii si servicii
  • Reducerea costurilor operationale
  • Eficientizarea resurselor disponibile
  • Consolidarea hardware-ului existent

La ultimul eveniment Cisco Live a fost anuntata varianta de appliance virtual pentru Cisco DNA Center, care ofera clientilor optiunea de a instala acest contoller de retea in data center-ul propriu sau in cloud-ul public sau privat. Un appliance virtual elimina investitia initiala in hardware, problemele legate de lantul de aprovizionare si timpul mare de livrare, avand in vedere criza mondiala a semiconductorilor in care ne aflam. De asemenea, un appliance virtual poate fi instalat rapid si automat si i se poate oferi disponibilitate inalta prin mecanismele native ale platformei de virtualizare/furnizorului de cloud. Scalabilitatea este un factor de luat in calcul, DNAC-ul virtual putand acomoda pana la 5000 de echipamente.

Pentru moment, masina virtuala de DNA Center este disponibila pentru cloud-ul AWS (ceva mai tarziu va fi disponibila si in Microsoft Azure si GCP) si pentru hypervizor-ul Vmware ESXi (cu suport, mai tarziu, si pentru Hyper-V s KVM) localizat on-premises sau gazduit intr-un data center third-party. Masina virtuala are paritate cu varianta hardware de DNA Center, iar resursele necesare de procesor, memorie si stocare sunt specificate mai jos:

Use case-urile pentru appliance-ul virtual sunt urmatoarele:

  • Clientii care folosesc deja DNA Center si vor sa se extinda in cloud pentru ca deja consuma servicii si subcriptii acolo. Se poate instala o instanta virtuala care sa foloseasca aceeasi licenta a echipamentului inrolat in DNAC-ul on premises intrucat licentele se pot porta de un appliance pe altul.
  • Clientii care folosesc Cisco Prime Management si vor sa treaca la DNA Center. Cisco PI ajuns in prezent la versiunea 3.10 dispune de un modul de coexistenta si migrare catre DNA Center care permite administratorilor sa exporte datele din Prime Infrastructure in appliance-ul de DNAC. Cele doua platforme de management al echipamentelor de retea pot fi operate in paralel pana cand echipele IT sunt suficient de familiare cu DNA Center inainte de o migrare completa a sistemelor. Echipele IT vor trebui sa se obisnuiasca cu noile paradigme propuse de DNA Center: NetOps, DevOps, SecOps si AIOps.

Disponibilitatea lui DNA Center in forma virtuala ofera flexibilitate clientilor care doresc sa aiba un management unificat, automatizat si programabil al retelei si se potriveste cel mai bine clientilor noi sau celor care folosesc Prime Infrastructure. Clientii care trebuie sa respecte anumite legislatii sau cerinte de securitate vor putea folosi varianta hardware si on premises de DNA Center.

Daca esti curios sa afli mai multe detalii despre cum te poate ajuta Cisco DNA Center sa eficientizezi procesele operationale din reteaua ta inginerii Dendrio iti pot oferi informatiile de care ai nevoie.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer