Criterii de selectie pentru AP-uri

Reteaua wireless a aparut ca o extensie a retelei de pe fir si ca un lucru “nice to have” atat in me-diul enterprise, cat si in cel casnic, nefiind deloc elementul critic care este astazi. Primele industrii care au constientizat beneficile unei retele fara fir imediat ce tehnologia 802.11 a devenit comer-ciala au fost industriile de retail si de warehousing. Mobilitatea si flexibilitatea sunt caracteristici fundamentale ale unei retele wireless si ajuta la cresterea productivitatii si la reducerea semnifica-tiva a costurilor de instalare a retelelor de date si de comunicatii. Elementul central in jurul caruia este construita o retea wireless este Access Point-ul (AP-ul). Acesta este echipamentul care ofera acces la retea pentru dispozitivele mobile si functioneaza ca o punte intre mediul wireless si cel Wired. Aceste functii reprezinta functionalitatea de baza a AP-ului, la care s-au adaugat si alte functii mai complexe si mai avansate pe masura ce standardele 802.11 au fost dezvoltate de IEEE si adoptate de publicul larg.

Atunci cand se doreste crearea unei retele wireless noi sau upgradarea uneia deja existente, primul element care este luat in calcul este access point-ul. Alegerea corecta a modelului exact depinde de mediul de lucru in care va opera acesta si de tipul de serviciu pe care trebuie sa il ofere clientilor wireless.

Cateva dintre crieteriile de selectie care pot fi folosite de administratorii de retea, de managerii IT sau de arhitectii de retea pentru a identifica AP-ul potrivit business case-ului lor sunt:

  • standardele wireless suportate. AP-urile de astazi suporta standardele moderne 802.11ax (sau WiFi 6), 802.11ac (WiFi 5) si 802.11n (WiFi 4) care ofera performante superioare standardelor precedente. Insa, pentru compatibilitate inversa cu dispozitive mobile mai vechi sunt suportate si standardele traditionale 802.11a,b si g.
  • tipul de antena folosit. Antena este poate cea mai importanta componenta a intregii retele wireless. Antena “makes or brakes” reteaua wireless. Ea este cea care emite semnalul radio folosit in comunicatiile wireless. Proprietatile antenei radio (forma, polarizare, castiga) vor dicta suprafata acoperita cu semnal si performantele care pot fi atinse de un client aflat in acea suprafata. Cele mai intalnite tipuri de antene sunt antenele interne si externe. Pentru AP-uri, mai exact pentru modul in care se monteaza acestea, o proprietate importanta este tiparul sub care antena radiaza semnalul radio:
    • omnidirectional (aceeasi cantitate de energie este radiata in toate directiile)
    • directional (energia radio este concentrata pe o anumita directie preferentiala)
  • managementul AP-ului. Sunt de mult duse zilele in care fiecare AP era monitorizat, configurat si gestionat independent de celelalte AP-uri. Astazi, solutiile wireless au managementul facut intr-un mod centralizat, dintr-o singura interfata grafica. Solutiile de configurare a parametrilor de retea si de management al resurselor radio se poate face:
    • printr-un echipament dedicat numit controller wireless care poate fi fizic (instalat onsite sau intr-un data center remote) sau virtual (instalat ca o masina virtuala intr-un data center on-premises sau intr-un cloud third party), solutia ideala in medii complexe cu un numar mare de AP-uri si servicii oferite clientilor
    • printr-o platforma cloud-native – managementul retelei wireless este oferit as a Service de catre vendor, potrivita mai ales organizatiilor care adopta principiul de “lean IT”
    • printr-un AP care are integrata si functia de controller, solutie care ofera eficienta din punct de vedere cost si usurinta in configurare, potrivite in scenariile simple
  • tipul de serviciu oferit. Tipul de serviciu dorit influenteaza numarul de ap-uri necesar, amplasarea lor in zona in care se doreste ca acel serviciu sa fie disponibil, ca si hardware-ul necesar pentru indeplinirea acelui serviciu. AP-urile, si implicit retelele wireless, pot oferi organizatiilor urmatoarele servicii:
    • serviciu de date: conectivitate si acces la Internet si resurse locale: email, web, transfer de fisiere, acces la baze de date
    • serviciu de voce si video: VoWiFi – voice si video over wifi: apeluri telefonice si conferinte video, live streaming
    • serviciul de localizare: detectarea unui client wireless intr-o anumita suprafata
    • servicii de securitate: capabilitatea de a identifica si mitiga sursele de interferente si atacurile specifice unei retele wireless
  • modul de alimentare. Cele mai multe AP-uri sunt astazi de tipul MU-MIMO, au mai multe radio-uri care fac transmisia si receptia semnalelor radio. Necesarul de putere pentru a activa toate functiile si compenentele AP-ului este mai ridicat fata de AP-urile din generatiile anterioare. AP-urile pot fi alimentate prin:
    • PoE: AP-urile isi pot lua energia necesara din switch-uri care suporta standardele 802.3af, 802.3at sau 802.3bt
    • injector: injectorul este de tip PoE si el: fie 802.3af sau 802.3at
    • power brick: alimentator dedicat pentru AP
  • interfata Ethernet: cele mai multe AP-uri au o interfata de tip Ethernet RJ45 la 1 Gbps. Unele modele de AP 802.11ac au si un al doilea port Ethernet pentru a putea face link aggregation pentru 2 Gbps. Standardele 802.11ac si ax sunt primele care ofera viteze multigagibit pentru o conexiune wireless. Pentru ca link-ul dintre AP si switch sa nu devina un “bottleneck”, producatorii au venit cu solutii ca un al doilea port Ethernet sau AP-uri care suporta tehnologia multigigabit (2,5 si 5 Gbps)
  • radio-uri suplimentare: AP-urile moderne dispun de un radio inteligent care in functie de conditiile de mediu poate functiona fie in configuratia de dual radio sau de tri-radio cu 2 radio-uri de 5 GHz si unul de 2,4 GHz. Un alt radio care poate fi integrat in AP-uri este un radio Bluetooth. Scenariul tipic este acela pentru dispozitive de tip IoT sau pentru servicii de localizare. Unele AP-uri pot avea si un radio software (SDR – software defined radio) pentru servicii de analiza avansata a spectrului radio, detectia interferentelor si a amenintarilor specifice mediului wireless.

Criteriile de mai sus nu sunt singurele care pot fi folosite la alegerea unui model sau a altuia de access point, insa sunt printre cele mai importante pentru ca ele vor determina designul retelei wireless, plasamentul AP-urilor, eficienta si performantele retelei wireless si nu in ultimul rand calitatea experientei utilizatorului cat timp acesta foloseste conexiunea wireless.

Inginerii Dendrio va pot oferi consultanta pe intregul ciclu de viata al retelei wireless incepand cu procesul de selectie a tipului de AP necesar. Este necesar apoi efectuarea unui site survey pentru a determina pozitia si numarul access point-urile necesare pentru a furniza serviciul dorit (date, voce, locatie). Configurarea parametrilor de retea se va face conform celor mai bune practici din industrie cu privire la performantele si securitatea retelei wireless. Se intra apoi in etapa de operare si de optimizare a retelei in functie de feedback-ul primit de la sistemele de monitorizare, dar si din partea utilizatorilor. Activitatea multor organizatii din toate industriile se bazeaza foarte mult pe functionarea corecta si nonstop a retelei wireless, aceasta fiind critica pentru business. De aceea alegerea corecta a elementelor componente este vitala pentru a dispune de o conexiune wireless performanta, stabila, sigura si always-on.

 Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer