Estimarea costurilor in cloud

Fie ca este vorba de o noua instanta de masina virtuala sau de interogarea unei baze de date, orice lucru facut de o companie in cloud costa bani. Unul dintre principalii factori pentru care ne indreptam spre un mediu cloud este ca nu suntem nevoiti sa platim inainte pentru a putea folosi tehnologia. Insa fara o bugetare bine pusa la punct si fara o imagine clara asupra serviciilor folosite, costurile pot scapa usor de sub control.

IT-ul cunoaste doua modele clasice de cheltuieli: CAPEX si OPEX. CAPEX-ul (capital expenditure) este costul platit de organizatie pentru achizitionarea si configurarea echipamentelor hardware si software care vor suporta activitatea organizatiei. OPEX-ul (operational expenditure) reprezinta costul asociat atat cu operatiunile de monitorizare, mentenanta, optimizare a echipamentelor de retea, cat si cu partea de HVAC, alimentare cu curent, inlocuire piese defecte, etc.

Furnizorii de servicii cloud elimina costul CAPEX intrucat ei construiesc intreaga infrastructura si se ocupa si de mentenanta acesteia, deci dispare si costul OPEX. De aceea, organizatiile sunt foarte incantate de modelul de plata propus de cloud: PAY AS YOU GO – ceea ce se traduce in “platesti pentru ceea ce consumi”, un fel de OPEX in cloud.

Costurile organizatiei sunt strans legate de serviciile folosite in cloud, fiecare serviciu avand anumite categorii de pret, iar pentru un setup multicloud, fiecare furnizor are un model de pret diferit pentru un serviciu similar.

De exemplu, pentru resursele de tip “Compute” din cloud pretul este determinat de:

  • Tipul instantei: numar/tip de procesoare, cantitate de memorie RAM
  • Numar de instante
  • Numarul de ore in care instanta este “on”
  • Tipul de conectivitate

Pentru resursele de tip “Storage” costul este influentat de:

  • Tipul de disk (SSD/HDD) si dimensiunea sa pentru stocarea de tip “block”
  • Pentru stocarea de obiecte conteaza volumul de date, volumul de date transferat din cloud in exterior, tipul de arhivare droit si alti factori similari

Pentru bazele de date costul este influentat de tipul bazei de date, numarul acestora, replicarea in mai multe zone de disponibilitate, viteza de retea, metricile monitorizate.

Costul platit de organizatie in cloud este direct proportional si cu numarul de medii folosite. O organizatie care are 4 medii: unul de dezvoltare, unul de testare, unul de staging si unul de productie va avea o factura lunara semnificativ mai mare fata de o organizatie care foloseste numai doua medii: test si productie.

De indata ce organizatia are arhitectura pe care doreste sa o implementeze in cloud, aceasta poate folosi calculatoarele puse la dispozitie de furnizorii de cloud (Amazon AWS, Microsoft Azure, Google GCP) pentru a estima costurile lunare.

Dupa deployment-ul infrastructurii in cloud, organizatia poate incepe monitorizarea resurselor pentru a stabili un baseline pentru a identifica gradul de consum in orele de varf si in orele afara programului normal de munca. Dupa o anumita perioada de timp, specifica fiecarei organizatii pentru a surprinde fiecare trend, se vor contura anumite aspecte importante:

  • Resursele supradimensionate si resursele subutilizate
  • Resurse care pot fi pornite doar in anumite perioade ale zilei
  • Resurse care pot fi combinate/consolidate pentru a reduce costul

Cu aceste informatii, organizatia poate incepe sa optimizeze costurile fara sa afecteze in mod negativ performantele aplicatiilor si fara a introduce downtime in retea. Organziatia poate folosi si tool-uri specifice pentru a analiza costurile din cloud si pentru a intelege ce resurse sunt consumate si in ce volume. Un astfel de tool este Cisco Intersight – o platforma de management a sistemelor cloud care poate oferi informatii despre modul in care organizatia consuma servicii cloud, poate orchestra deployment-ul de instante virtuale si poate efectua optimizari pentru resursele folosite de acestea prin folosirea unor profile prestabilite  de organizatie.

Cu Cisco Intersight, “amprenta” din cloud lasata de organizatie nu mai trebuie sa fie un lucru necunoscut, iar costurile pot fi tinute sub control daca tool-urile disponibile sunt folosite la adevaratul lor potential.

Daca organizatia ta are probleme cu bugetul alocat cloud-ului, Dendrio iti poate oferi consultanta de care ai nevoie pentru a reveni pe linia de plutire.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer