Evita congestiile de pe fir cu tehnologia multigigabit

Dispozitivele care folosesc Wi-Fi 6/6E pot livra utilizatorilor viteze de ordinul gigabitilor pe secunda intr-un mod similar cu ce se intampla intr-o retea LAN pe fir. Se deschide un nou orizont de posibilitati care va transforma radical locul de munca de indata ce vor aparea din ce in ce mai multe produse compatibile 802.11ax. Punctul de congestie se va muta din mediul wireless pe conexiunea dintre switch si access point, conexiune care are de obicei capacitatea de maxim 1 Gbps. Pentru a acomoda numarul din ce in ce mai mare de dispozitive care se conecteaza la retea si pentru a satisface nevoile aplicatiilor care cer din ce in ce mai multa latime de banda reteaua trebuie sa poate suporta acest “stres” aditional. In mediul wireless, access point-urile dotate cu radio-uri Wi-Fi 6/6E pot deservi medii cu densitate mare de statii si aplicatii dintre cele mai intense: video streaming, whiteboard-uri virtuale, VR/AR, upload-uri in cloud si backup-uri de sistem cu viteze uzuale de 6,8 Gbps.  Insa, exista un “bottleneck” care va “gatui” performanta si experienta utilizatorului: cablarea structurata. Cele mai multe trasee de cablu Ethernet existente astazi sunt capabile de 100 sau 1 Gbps si nu vor putea face fata tsunami-ului de trafic care poate origina din reteaua wireless. Organizatiile trebuie sa fie constiente de acest aspect pentru a putea capitaliza la maxim avantejele lui Wi-Fi 6.

Ritmul in care organizatiile fac refresh de echipamente hardware de access precum access point-uri si de switch-uri este mult mai rapid fata de ritmul in care se upgradeaza o infrastructura cablata. Pana nu de mult, existau doua optiuni pentru a rezolva congestia dintre AP si switch, si niciuna nu este usor accesibila organizatiilor:

  1. Inlocuirea cablajului existent Cat5E cu cablaj de categorie Cat6/6A – aceasta optiune impacteaza sever activitatea organizatiei. Cat6 ofera 10 Gbps pe o distanta de maxim 55m, ceea ce reprezinta o limitare majora in cazul in care organizatia foloseste PoE pentru alimentarea AP-ului. Cat6A ofera 10 Gbps pe distanta intreaga de 100m, insa este un cablu mai scump si mai gros care s-ar putea sa nu incapa in canalele de cablu existente. Trecerea la 10 Gbps prin inlocuirea cablarii structurate implica un downtime considerabil si un cost pe masura ceea ce face aceasta solutie nepractica pentru majoritatea organizatiilor.
  2. Dublarea traseului de cablu Cat5E pentru AP si folosirea unei tehnologii de link aggregation – solutie care poate fi acceptabila pentru un numar mic de access point-uri. Daca numarul de AP-uri este mare, atunci costul asociat cu materiale de lucru si cu reparatiile ulterioare descalifica si aceasta solutie.

Alternativa cea mai buna pentru noile AP-uri 802.11ax este tehnologia multigigabit IEEE 802.3bz care ofera unui port de switch Ethernet posibilitatea de a auto-negocia viteze de 100 Mbps, 1 Gbps, 2,5 Gbps, 5 Gbps sau 10 Gbps in functie de categoria de cablu folosita si de capabilitatile echipamentului din capatul celalalt. Standardul IEEE 802.3bz este rezultatul efortului depus de organizatia NBASE-T formata initial de catre Cisco, Freescale, Xlinx si Aquantia la care au aderat apoi inca alte 45 de companii din industrie. NBASE-T face acum parte din Ethernet Alliance, un grup de companii de top in domeniile switching, wireless si microprocesoare care lucreaza impreuna pentru a face posibile vitezele Ethernet multigigabit pe infrastructurile de cablu existente.

Avantajele tehnologiei multigigabit sunt:

  • Viteze de 1, 2.5 si 5 Gbps pe cablu de categoria 5e, 10 Gbps la 55m pe Cat6 si 10 Gbps la 100m pe Cat6a
  • Aceeasi distanta de 100m pentru tehnologia PoE ca pe solutia de 1000Base-T de 1 Gbps
  • suport pentru PoE (15W), PoE+ (30W) si 802.3bt (60W)

Integrarea tehnologiei multigigabit cu standardele de PoE ofera organizatiei beneficii aditionale:

  • in primul rand, o retea pregatita pentru viitor – conectarea la retea si alimentarea unor dispozitive precum becuri inteligente, statii de lucru, echipamente IoT
  • compatibilitate cu infrastructura Ethernet deja implementata
  • extinderea duratei de viata a cablarii existente fara a compromite performanta si fara a impacta activitatea organizatiei

Cisco a fost primul vendor din industrie care a oferit organizatiilor un portofoliu variat de switch-uri capabile de tehnologia Ethernet Multigigabit, bazata initial pe specificatiile NBASE-T. Acest portofoliu a fost completat si cu modele alese de Access Point-uri 802.11ac si 802.11ax. Seria Catalyst 9000 este cea mai reprezentativa si inchegata linie de produse multigigabit din industrie gata sa livreze performante ridicate, constante si stabile pentru organizatiile care vor sa fie pregatite pentru ce va oferi ziua de maine.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer