Oportunitatile deschise de hybrid cloud si mini datacentere

Blog

Pentru organizatiile care vor sa beneficieze de avantajele cloud-ului dar in acelasi timp sa mearga pe o solutie on premise, aparitia mini datacenterelor hibride permite companiilor solutii flexibile si care ocupa putin spatiu.

Una dintre transformarile recente in constructia unui datacenter este marimea. Producatorii au reusit sa creeze astfel de centre mai mici si usor de distribuit. Cresterea constanta a numarului dispozitivelor conectate la internet, dezvoltarea IoT si a telefoniei mobile au inceput sa puna o presiune asupra conexiunilor la Internet. In acelasi timp, latenta scazuta e un factor foarte important in procesul decizional al multor companii, factori care au dus la aparitia datacenterelor tip edge. Aceste datacentere tip edge care de multe ori sunt de marimea unui container, aduc o latenta scazuta si pot fi instalate si mutate mult mai usor decat un datacenter tipic. Acestea pot fi aplicate in domenii unde latenta e esentiala, precum medicina, intreprinderile, transportul, agricultura, energia sau retelele de utilitati.

Implementarile minidatacenterelor

In privinta minidatacenterelor desigur apar limitari de capacitate si trebuie sa te intrebi care este necesarul de stocare a datelor si cate servere poti instala. Poti avea o putere de calcul impresionanta, dar cel mai mare castig este ca aduci puterea de calcul langa dispozitivele care genereaza un flux mare de date.

Pentru asigurarea functionarii ideale a unui minidatacenter trebuie sa te asiguri ca ai surse de curent redundante si o conexiune la Internet.

De asemenea, in privinta mentenantei, spre deosebire de un datacenter obisnuit, tehnicienii vor interveni mai greu, de cele mai multe ori nefiind prezenti in locatie. Si cu toate ca trendul acesta se dezvolta, cele traditionale nu vor disparea, ci datacenterele se adapteaza si devin din ce in ce mai pregatite pentru a raspunde tuturor provocarilor clientilor.

De exemplu, daca vorbim despre afaceri unde exista o retea de senzori si datele rezultate trebuie procesate rapid, dar locatia sau ratiunile economice nu permit construirea unui datacenter clasic, o solutie poate fi un minidatacenter.

De la datacenter traditional la Hybrid Cloud

Nu este o noutate ca foarte multe companii renunta sau isi doresc sa renunte la propriile datacentere si isi muta operatiunile sau un numar de operatiuni in cloud. Desi unele dintre aceste companii incearca sa fie cloud-agnostic, este inevitabil ca o sa apara un anumit grad de dependenta. Pastrarea unui grad mare de flexibilitate si portabilitate intre providerii de solutii cloud implica un grad mare de abstractizare pentru client si sa nu foloseasca multe din produsele unui cloud provider, astfel incat beneficiile unei migrari sunt mult reduse. Daca produsul X al unui cloud provider va aduce un important avantaj companiei, in mod clar aceasta va construi in jurul acelui produs. De cele mai multe ori vorbim insa de mai multe servicii/produse, de aceea multe companii isi regandesc aplicatiile pentru a beneficia din plin de aceste servicii administrate de cloud provideri. Investitia in acest refactoring poate fi mare si are o importanta latura educationala de asemenea.

Din experienta, datacenterele on premise sunt subutilizate sau in cazul unor varfuri de cerere nu au capacitatea de a face fata. Resursele nu sunt folosite corespunzator, iar acestea consuma bugetele prin energia electrica folosita pentru operarea lor, ocuparea spatiului, racire, intretinere si inlocuire piese. Folosirea unei variante hybrid cloud, mai ales ca mini datacenter, iti poate oferi o flexibilitate in functie de proiect. Astfel pentru un proiect care necesita mai multe resurse poti folosi cloud-ul, iar cand nevoia de resurse scade, folosesti doar capacitatea on-premise. Un alt avantaj este ca vei proiecta intr-un mediu aproape identic, cu aceleasi tool-uri si produse as-a-service oferite de cloud.

In acest context, poti alege ori varianta unui mini datacenter hibrid care sa ocupe putin spatiu sau daca este posibil sa te duci spre o solutie all-in-Cloud, unde poti scala usor in functie de nevoi, de la proiect la proiect. De asemenea, cu ajutorul unei solutii Cloud scapi de grija de mentenanta, acest aspect fiind preluat de furnizor, indiferent daca este Amazon, Microsoft sau Google, plus update-uri regulate, securitate, solutii proprii optimizate si produse as-a-service, astfel incat compania se poate concentra pe dezvoltarea produselor.

Intre reticenta de migrare in cloud, legislatia restrictiva (ex: poate nu ai voie sa stochezi in Cloud sau intr-o anumita regiune geografica) sau considerentele financiare a aparut formatul Hybrid Cloud, varianta in care o companie tine datele sensibile si o parte din aplicatii intr-un datacenter on premise, iar o parte din servicii le muta in Cloud.

Piata de Hybrid Cloud

Este estimat ca piata pentru Hybrid Cloud va avea o crestere anuala de 18% pentru urmatorii patru ani.

Marii furnizori de Cloud au raspuns acestei cereri de variante de cloud hibride cu solutii on-prem precum Outposts de la AWS, Azure Stack de la Microsoft, Google Anthos, Oracle Cloud at Customers si urmeaza si ca IBM sa faca o mutare in aceasta zona, prin achizitia Red Hat in 2018.

In cazul unei variante hibride de mini datacenter de la marii furnizori, “hardware-ul de cloud”  ramane in apropiere, iar o parte din servicii sunt in Cloud, cu pastrarea workflow-ului existent. Este o punte pentru companiile care nu vor sa migreze toate serviciile exclusiv in Cloud si doresc sa tina datele aproape din diverse considerente. De asemenea, avand medii, fluxuri de lucru si infrastructuri relativ omogene, scade complexitatea si prin urmare se pierde mai putin timp.

Microsoft a fost primul gigant care a facut un pas in aceasta directie, lansand Azure Stack in 2016, care le permite clientilor sa utilizeze diferite servicii Azure din propriul lor datacenter, putand rula pe hardware-ul a diferiti producatori parteneri, precum HPE, Dell EMC sau Cisco.

Google Anthos a fost lansat in 2018 si promite a fi un Cloud agnostic, putand rula peste alte infrastructuri de Cloud public sau hardware-ul deja existent al clientului, care poate fi inclusiv un mini datacenter. Anthos poate fi privit ca un prim pas in zona multicloud si este gandit cu un accent puternic pe Kubernetes, solutia avand integrate tehnologii Velostrata care permit migrarea si conversia usoara a masinilor virtuale existente in containere care sa ruleze sub Kubernetes.

Outposts este un serviciu oferit de Amazon Web Services lansat in toamna lui 2019, clientii primind unul sau mai multe rack-uri cu hardware si software preconfigurat de la AWS. Acestia pot rula aplicatiile in aceeasi formula in care le-ar fi rulat in Cloud-ul AWS. Cu toate acestea, nu au fost inca lansate servicii precum RDS, ECS, EKS, EMR. Faptul ca AWS controleaza intregul stack tehnologic (hardware&software) aduce un plus de stabilitate versus competitia. De asemenea, pentru Azure Stack se pot comanda minimum 4 noduri, pe cand in Outposts poate fi comandat si un singur nod.

Astfel, mini datacenterele hibride ofera multe din functionalitatile unei solutii cloud, de ex poti sa provizionezi acelasi tip de instante, sa folosesti aceleasi tool-uri si astfel nu mai trebuie sa gandesti doua workflow-uri diferite.

In concluzie, mini datacenterele in contextul de edge computing si solutiile de tip Hybrid Cloud pot veni in ajutorul celor care vor sa aiba mai mult control asupra datelor sau latenta foarte scazuta, imbinand un hardware on premise de mici dimensiuni cu solutii deja cunoscute de la marii provideri de Cloud Public.

Marius Tutui, Cloud Systems Engineer, Dendrio