Snapshot-uri, clone si template-uri: unelte cheie pentru un sysadmin

Organizatiile au constientizat inca de acum mult timp avantajele aduse de tehnologiile de virtualizare, acestea devenind parte din cotidian. Sysadmin-ii au nevoie de uneltele potrivite pentru a putea executa la timp si cu succes operatiunile de mentenanta de zi cu zi. Pentru managementul masinilor virtuale, crearea unor puncte de restaurare si crearea backup-urilor sunt esentiale conceptele de snapshot, clona si template.

Snapshot-ul

Un snapshot reprezinta un punct de restaurare pentru masina virtuala. La crearea snapshot-ului pentru masina virtuala se creeaza un disc temporar care va contine toate modificarile aduse VM-ului dupa momentul snapshot-ului. Daca avem nevoie sa “intoarcem” masina virtuala la starea dinaintea snapshot-ului, acest lucru se va putea face in doar cateva click-uri. In culise, de fapt datele stocate pe discul temporar sunt inlaturate. Snapshot-urile nu ar trebui sa fie pastrate pe o perioada extinsa de timp pe masina virtuala intrucat discul temporar poate creste in volum si poate umple datastore-urile platformei de virtualizare. Snapshot-ul contine urmatoarele informatii despre masina virtuala: statusul masinii (daca aceasta e pornita, oprita, suspendata, etc), hardware-ul masinii virtuale (CPU, memorie, discuri, placi de retea) si, evident, datele de pe discuri. Astfel, la folosirea snapshot-ului masina virtuala va fi restaurata la starea in care se afla in momentul crearii snapshot-ului. Cel mai adesea, snapshot-urile sunt folosite inainte de a aplica un patch de securitate sau de a efectua un upgrade major de sistem sau de aplicatie care pot rezulta intr-un comportament necorespunzator sau intr-o degradare a performantelor oferite de VM. Daca este nevoie, restaurarea masinii inainte de operatiunile efectuate readuce sistemul intr-o stare corecta de functionare. Trebuie sa subliniem faptul ca snapshot-ul nu este un backup al masinii virtuale. Daca un fisier este sters, acesta nu va putea fi recuperat prin restaurarea sistemului inainte de snapshot. Snapshot-ul este o solutie complementara backup-ului, nu o solutie de backup “fully fledged”.

Clona

Clona este o copie identica a masinii virtuale cu exceptia unor parametrii de identificare care trebuie sa fie unici cum ar fi adresa MAC a placii de retea si ID-ul masinii virtuale. Intrucat clona este o copie identica a masinii virtuala sursa, trebuie ca pe storage-ul serverelor sa exista suficient  spatiu disponibil. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, clonarea nu se va putea face cu succes. Pe serverul destinatie care va gazdui clona vor trebuie sa fie suficient CPU si suficienta memorie RAM pentru a putea porni clona masinii virtuale. Cand avem un serviciu pe care dorim sa il scalam pe 2 sau 3 sau un numar oarecare de masini virtuale, clonarea ne poate ajuta. In fata masinii sursa si a replicilor acesteia poate sta un load balancer care sa directioneze traficul sau un orchestrator care sa imparta workload-ul pe toate VM-urile, evitand supraincarcarea unei singure masini.

Template-ul

Pentru aceia dintre noi care au nevoie sa instantieze masini virtuale noi in mod constant, template-ul este unealta care salveaza ziua de munca 🙂 De indata ce avem sistemul de operare instalat pe masina virtuala, precum si toate aplicatiile necesare, putem transforma VM-ul intr-un template. Template-ul permite crearea de multe masini virtuale intr-un timp foarte scurt, avantajele fiind evidente:

  • eliminare erorii umane – omul este supus greselii atunci cand are de indeplinit sarcini repetitive. Crearea unei masini virtuale de la zero este un task relativ simplu, insa daca este repetat de multe ori permite aparitia unor erori facute de operator. Clonarea si templetizarea ajuta sysadminii sa evite asemenea situatii
  • reducerea timpului consumat cu crearea masinilor virtuale prin automatizarea acestui proces. Indiferent ca este vorba de 10 sau 100 de Instante, folosirea template-ului pentru crearea lor dureaza la fel de mult…sau de putin 🙂
  • standardizarea serverelor – multe organizatii au un ecosistem destul de eterogen de servere cu versiuni diferite de sisteme de operare, servicii, aplicatii sau patch-uri instalate care pot ingreuna activitatile de mentenanta. Masinile virtuale create din template-uri sunt identice, aceasta omogenitate ajutand sysadminii in operatiunile pe care acestia le executa zi de zi

Solutiile prezentate mai sus au ca obiectiv usurarea activitatilor de mentenanta pentru masinile virtuale folosite in ecosistemul organizatiei. Snapshot-ul reprezinta un punct de restaurare a instantei virtuale, clona este o copie completa a intregii masini virtuale, iar template-urile extind si automatizeaza procesul de clonare pentru o scalabiliate ridicata. Rolul unui sysadmin este foarte incarcat, si folosirea tehnologiilor corespunzatoare sunt deosebit de critice pentru a putea face mai multe lucruri cu mai putin timp, totul in timp ce riscurile sunt minimizate si standardizarea este imbunatatita.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer