Cum preferă să muncească angajații în 2021. Cum să le oferi condiții optime de colaborare

Dacă în urmă cu câțiva ani companiile care ofereau posibilitatea de a munci de acasă erau extrem de puține, iar pentru angajați, acest lucru era considerat a fi un beneficiu, declanșarea pandemiei a schimbat radical lucrurile. Companiile al căror profil a permis acest lucru au făcut instant trecerea la munca remote pentru a putea să asigure continuitatea business-ului, dar și pentru a evita îmbolnăvirea angajaților. Mai mult, intrarea în starea de urgență a adus și ea această obligativitate, acolo unde a fost posibil. Așadar, putem spune că aproape peste noapte, munca de acasă a ajuns din beneficiu, normalitate. A trecut deja mai bine de un an cu acest stil de muncă, iar acum marea provocare pentru echipa de management al acestor companii este să facă trecerea înapoi care, cu siguranță, nu va însemna revenirea completă la vechiul mod de a munci.

Cum preferă să muncească românii

Potrivit unui studiu BestJobs realizat la finele anului trecut, joburile remote, care au putut fi desfăşurate de acasă (work from home), au fost „vedeta” anului pandemic astfel că, în 2020, candidaţii au efectuat în total peste 600.000 de căutări pentru asemenea posturi în care activitatea de zi cu zi poate fi desfăşurată de oriunde, iar tendința aceasta se va păstra și după ieșirea din pandemie. O analiză realizată de EY arată faptul că, în ceea ce privește opiniile cu privire la prezența fizică la locul de muncă după încheierea pandemiei, 52% dintre respondenți consideră că proporția de telemuncă va crește, 30% dintre respondenți consideră că telemunca ar trebui să reprezinte jumătate din timpul lucrat, în timp ce doar 5% vor să se întoarcă la vechiul program de lucru, cu 100% prezență fizică.

Și un studiu global realizat de PwC „The future of remote work” arată faptul că munca de acasă este noua normă pe piața muncii, fapt susținut de 80% dintre companiile participante. Pentru cele mai multe organizatii, munca de la distanță va rămâne o opțiune pe termen lung.

Soluția: biroul hibrid

Există, așadar, nevoia de a crea un mod de lucru eficient care să îi implice atât pe angajații care au decis să continue munca de acasă, cât și pe cei care au ales revenirea la birou. Este absolut necesar ca ei să fie în permanentă legătură, iar colaborarea și crearea de rezultate să nu aibă de suferit.

În acest context, este nevoie să fii pregătit să te adaptezi la acest nou mod de lucru și să îți ghidezi echipa, astfel încât lucrurile să funcționeze la parametrii normali. Poți afla din acest ghid cum să adopți modul de lucru hibrid, dar și ce soluții tehnice ai la dispoziție pentru a le asigura condiții optime de colaborare.

Ce avantaje au companiile care adoptă biroul hibrid ca mod de lucru

Așa cum au fost nevoite să adopte instant modul de muncă de la distanță, companiile vor fi nevoite să găsească soluții, chiar și tehnice, pentru a putea, în definitiv, să răspundă preferințelor angajaților legate de modul de lucru. Este deja cunoscut faptul că procesul de recrutare al unui angajat nou nu este deloc ieftin, situația fiind de-a dreptul critică pentru domeniile în care există deja un deficit major de personal, astfel este mult mai eficient să încerci să menții membrii echipei și să încerci să le oferi posibilitatea de a alege modul în care să muncească.

Tipul de birou hibrid vine cu o serie de avantaje:

  •   Creșterea productivității (mai mult timp petrecut muncind, nu făcând naveta);
  •   Scăderea nivelului de stres (având libertatea de a alege de unde pot munci);
  •   Reducerea costurilor atât ale angajaților, cât și ale companiei;
  •   Accesul la resurse umane fără ca locul în care trăiește angajatul să mai conteze.

Acestea sunt doar câteva dintre avantajele modului de lucru hibrid. Cu siguranță, ținând cont de particularitățile domeniului tău de activitate, vei mai putea identifica și altele.

Așadar, pentru a putea să le oferi angajaților libertatea de a alege, fără ca productivitatea și gradul de colaborare să aibă de suferit, este nevoie să fii deschis și foarte implicat în implementarea modelului de birou hibrid și, de asemenea, este nevoie să găsești soluțiile tehnice care să le asigure mediul de lucru optim.