3 servicii AWS esentiale

Amazon Web Services (AWS) a luat nastere din nevoia de a putea acomoda ritmul si volumul de crestere al business-ului de e-commerce pe care Amazon l-a experimentat la mijlocul anilor 2000. Sistemele interne folosite pentru a suporta aspiratiile de a deveni cel mai mare retailer online s-au transformat in servicii de infrastructura accesibile inginerilor software. Mergand pe repede inainte, astazi AWS este mult mai mult decat business-ul secundar al companiei-mama de la inceputurile sale. Este liderul global pe piata de furnizare de servicii cloud, detinand dupa concluziile multor sondaje, peste o treime din piata totala de cloud.

Principalul obiectiv al lui AWS este sa ofere organizatiilor o infrastructura care sa ruleze aplicatiile acestora, lucru cunoscut ca Infrastructure as a Service (IaaS). AWS ofera peste 200 de produse si  servicii de care beneficiaza milioane de clienti, de la startup-uri, enterprise-uri si institutii de stat pentru a reduce costurile asociate cu infrastructura on-premises, pentru a inova mai repede si pentru a fi mai agile si flexibile atunci cand este cazul. Printre serviciile oferite de AWS se numara si cele de putere de calcul, stocare de date, baze de date, programare, machine learning, inteligenta artificiala si IoT. Capacitatea de scalabilitate a multora dintre aceste servicii este suficient de flexibila si de sigura pentru a indeplini cerintele tehnologice si de business ale companiilor. Acest aspect, ca si multe altele, fac din AWS prima alegere de furnizor de servicii cloud pentru multe organizatii care doresc sa migreze in cloud sau sa devina cloud-first inca de foarte devreme.

Cateva dintre servicii cele mai folosite de companiile care consuma cloud in AWS sunt:

1.Compute – serviciile si produsele oferite de Elastic Compute Cloud (EC2) reprezinta pentru multe medii AWS piatra de temelie pe care se construieste infrastuctura din cloud. Amazon EC2 ofera instante de servere virtuale care pot fi dimensionate (tip procesor, numar de nuclee, cantitate de memorie RAM, mediu de stocare) in functie de workload-ul pe care trebuie sa il ruleze. EC2 suporta procesoarele Intel, AMD si ARM si ofera mediul ideal pentru dezvoltarea si migrarea aplicatiilor. Masinile virtuale EC2 suporta chiar si sistemul de operare macOS 🙂 EC2 ASG (Auto Scaling Group) este un serviciu care poate ajusta in sus sau in jos resursele de Compute, in functie de workload-ul rulat. Multe dintre tipurile de instante EC2 sunt configurate astfel sa ofere raportul ideal intre performanta necesara si costul platit de organizatie.

2.Baze de date – AWS ofera mai multe servicii cloud de tip baze de date. Pentru cele mai multe organizatii preferintele sunt intre Aurora, RDS si Redshift atunci cand vine vorba de baze de date relationale care sa deserveasca aplicatii traditionale (e-commerce, ERP, CRM, site-uri web). Amazon RDS suporta baze de date populare precum MySQL, PostreSQL si MariaDB. Pentru organizatiile care au nevoie sa modeleze seturi de date exista serviciul AmazonDB, o baza de date non-relationala de tipul NoSQL. Pentru alte aplicatii mai specifice (aplicatii web cu un volum mare de trafic, aplicatii de gaming, caching de dimensiuni mari, social networking) exista servicii specializate ca DynamoDB, Amazon ElastiCache, Amazon Neptune.

3. Identitate, complianta si securitate – La fel ca in orice mediu, cloud sau on-premises, organizatiile trebuie sa aiba in vedere verificarea identitatii utilizatorilor care acceseaza resursele, respectarea conditiilor de complianta cu anumite reglementari specifice business-ului in care activeaza si, evident, securitatea infrastructurii si a serviciilor folosite. AWS ofera multe servicii din care organizatiile pot alege pentru a ajunge la nivelul de securitate dorit precum Amazon IAM (Identity and Access Management), Amazon Cognito si Amazon Identity Center. Pentru protectia datelor, AWS ofera serviciul KMS (Key Management System) pentru gestionarea cheilor de criptare utilizate pentru serviciile de stocare. Aplicatiile pot fi securizate folosind Amazon WAF (Web Application Filter). WAF este un firewall care protejeaza aplicatiile web si API-urile folosite de acestea de traficul malitios.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer