3 soluții practice pentru a depăși limitările generate de criza semiconductorilor

Criza semiconductorilor se va prelungi până în 2024. Un verdict sec, emis în luna mai de o personalitate importantă a industriei IT, Pat Gelsinger CEO-ului Intel. Discuțiile pe care le avem cu furnizori de echipamente și termenele tot mai mari de livrare, confirmă din păcate această ipoteză de lucru.

Motivul amânării mult-așteptatului final este evident: nu există soluții pe termen scurt pentru o astfel de problemă. Măsurile de remediere asumate de Comisia Europeană prin inițiativa „European Chips Act“ – pentru care sunt alocate 43 de miliarde de euro – vor începe să dea rezultate abia peste cinci ani. Nici Statele Unite nu au soluții mai rapide, chiar dacă „CHIPS for America Act“ beneficiază de fonduri de 52 de miliarde USD. Evident, nici „inițiativele private“ nu au mai multe șanse de succes – noile fabrici și extinderi pe care Intel le are în plan în SUA (Ohio) și în Europa (Franța, Germania, Irlanda, Italia și Spania) vor începe să producă tot din 2027.

Factori care alimentează criza

La începutul anului trecut, analiștii de la Goldman Sachs estimau că aproximativ 170 de verticale erau deja afectate de criză, printre cele mai impactate fiind industria auto și cea a bunurilor electronice de larg consum. Dar existau speranțe că lucrurile vor reveni la normal începând din 2022 și criza va lua sfârșit un an mai târziu.

La finalul lui 2021 însă, timpul mediu de așteptare pentru chip-urile uzuale era de aproape 40 de săptămâni, în timp ce pentru chipset-urile avansate și microcontrollere – de peste 52. Iar lista industriilor afectate crescuse substanțial.

De la începutul lui 2022 situația s-a înrăutățit, în principal din cauza declanșării conflictului ruso-ucrainean, a revirimentului pandemiei în China și a acutizării problemelor lanțurilor de aprovizionare. De exemplu, în iunie a.c. întârzierile de expediere din China către principalele porturi din Statele Unite și cele europene au crescut de patru ori față de sfârsitul lunii martie 2022. Pe de altă parte, și costul expedierii unui container pe o rută comercială transoceanică a crescut de șapte ori în ultimele 18 luni. La acestea se adaugă și acutizarea deficitului de personal din industria transporturilor rutiere de marfă, problemă cu care se confruntă atât SUA, cât și majoritatea statelor UE.

Industria IT, printre cele mai afectate

Producătorii de soluții IT&C hardware s-au aflat, în mod evident, în primul val al victimelor crizei semiconductorilor. De la servere, soluții de stocare, switch-uri și routere și până la echipamente de răcire și UPS-uri de nouă generație, cu toate înregistrează întârzieri la livrare de ordinul lunilor.

Conform unui studiu dat publicității în martie a.c., în ultimele 12 luni 71% dintre companii se confruntaseră deja cu întârzieri în livrarea echipamentelor IT de până la 6 luni, iar 13% dintre ele – de peste un an. Ca urmare, aproape trei sferturi (72%) și-au anulat comenzile, orientându-se către alți vendori.

Soluția aleasă nu funcționează însă pentru că toți producătorii de soluții hardware sunt afectați de criza semiconductorilor și de problemele lanțurilor de aprovizionare. În plus schimbarea furnizorilor inițiali generează probleme de compatibilitate, iar managementul infrastructurii IT devine tot mai complicat odată cu creșterea nivelului ei de eterogenitate.

Cum pot fi combătute efectele crizei

Pentru a depăși aceste provocarile asociate lipsei stocurilor de echipamente și termenelor lungi de livbrare, companiile au la dispoziție mai multe soluții. Unele pot fi abordate ca soluții temporare, alte însă pot devein strategii pe termen lung.

  • Migrarea în cloud. Potrivit unui studiu IDG recent, în următoarele 18 luni procentul organizațiilor care au cea mai mare parte a infrastructurii IT în cloud va crește de la 41% (cât este în prezent) la 63%. Cloud-ul reprezintă o soluție viabilă la problemele generate de criza semiconductorilor, indiferent dacă este vorba despre migrarea în cloud a unor aplicații deja existente pentru care nu aveți resurele hardware necesare sau de alegerea unui sistem ERP sau CRM cloud în detrimentul unui scenariu on-premises. Microsoft Azure și AWS ofera posibilitatea achiziționării rapide de capacități de calcul și stocare, care pot înlocui cu succes clasicele serverele fizice și echipamentele NAS/DAS care întârzie să ajungă. De exemplu, folosind Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2), serviciu web care asigură accesul la capacitate de procesare în AWS, companiile pot configura (de la nivel de CPU, memorie și storage, până la dimensiunea partiției de boot pentru sistemul de operare), scala și utiliza câte instanțe de servere au nevoie, în câteva minute, fără să aștepete săptămâni sau luni. Mai mult însă, serviciul Amazon EC2 Auto Scaling poate crește sau scădea automat capacitatea în funcție de nevoii, astfel încât performanța să fie maximă, iar costurile minime. Azure funcționează similar, iar prin intermediul marketplace-ului asociat puteți accesa cele mai diverse servicii, de la storage la blockchain.
    În ultimii doi ani și jumătate, furnizorii de servicii cloud și-au diversificat oferta și acoperă de la scenarii de lucru complexe, până la nevoi de bază – precum cele de stații de lucru virtuale, care pot fi livrate oriunde și gestionate centralizat prin intermediul serviciului Windows 365.
    Adopția modelului Infrastructure-as-a-Service (IaaS) generează însă o serie de provocări specifice, cu care companiile nu sunt familiarizate, chiar dacă folosesc pe scară largă aplicațiile livrate din cloud (SaaS). Dendrio vă poate ajuta să le depășiti, prin identificarea ofertei adecvate nevoilor specifice și bugetului disponibil, planificarea și realizarea etapizată a migrării, integrarea cu aplicațiile care rulează on-premises, asigurarea cerințelor de securitate etc.
  • Trecerea la o mentenanță proactivă. Nu toate companiile sunt dispuse însă să renunțe la infrastructura IT pe care o dețin pentru a migra în cloud. Dar marea lor majoritate sunt obligate să găsească o soluție la sincopele lanțurilor de aprovizionare, care fac ca livrarea pieselor de schimb să dureze cu câteva luni peste termenul obișnuit. O soluție viabilă în acest caz este prioritizarea operațiunilor de mentenanță preventivă. Sună facil, dar este o schimbare importantă pentru numeroase companii obișnuite să acționeze în mod reactiv, respectiv la apariția unei probleme și care nu dețin nici uneltele necesare monitorizării „stării de sănătate“ a echipamentelor și nici abilitățile necesare depistării și remedierii în timp util a riscurilor de defecțiune.
  • Evaluarea nevoilor reale și gestionarea ciclului de viață al echipamentelor. În majoritatea companiilor, atunci când se aprobă un upgrade hardware, departamentul IT supralicitează nevoile pentru a se asigura că deține resursele necesare pentru a acoperi evoluția cerințelor pe o perioadă de doi, trei ani. Este o abordare păguboasă pe termen lung, pentru că investițiile inițiale sunt dificil de amortizat și există riscul că supraprovizionarea să ducă la subutilizare prelungită. În plus, criza semiconductorilor a generat nu doar întârzieri la livrarea echipamentelor, ci și creșteri ale prețului de achiziție al acestora.

Transpunerea evoluției nevoilor de business în cerințe tehnice realiste necesită experiență, precum și cunoștințe despre cum puteți folosi soluțiile noi împreună cu cele pe care le dețineți, astfel încât să rentabilizați investițiile făcute deja în infrastructură existentă. Dendrio asigură servicii complete de monitorizare performanței și a ciclului de viață al echipamentelor IT, ajutându-vă astfel să stabiliți din timp ce upgrade-uri sunt necesare, când și dacă este nevoie înlocuirea lor completă și care sunt ofertele optime din punct de vedere preț-performanță. Puteți astfel beneficia de marja de timp necesară pentru a compensa întârzierile de livrare, fără să fie afectată productivitatea angajaților și randamentul proceselor de business.

Criza semiconductorilor și sincopele lanțurilor de aprovizionare afectează toți furnizorii de echipamente IT. Vă putem ajuta să țineți sub control efectele nedorite. Pentru mai multe detalii despre oferta de servicii Dendrio întrebați-ne la askformore@dendrio.com

______________________

Informațiile citate în articol au ca surse: