Ce poti face pentru a-ti optimiza reteaua wireless

Conexiunea wireless a devenit de ani buni principalul mod de conectare la reteaua organizatiei. Beneficiile aduse de aceasta tehnologie au fost imediat constientizate printre acestea numarandu-se si mobilitatea ridicata, productivitatea crescuta, flexibilitatea si reducerea costurilor de instalare. Modul in care reteaua wireless se comporta influenteaza in mod direct experienta utilizatorilor. Trebuie ca wifi-ul sa ofere conexiuni stabile si suficient de performante pentru a putea folosi in mod optim aplicatiile si serviciile de care avem nevoie in jobul de zi cu zi. Iar acest lucru depinde de doua aspecte fundamentale pentru reteaua wireless: acoperire si capacitate. Trebuie ca reteaua wireless sa acopere cu semnal radio toate zonele in care se poate afla un dispozitiv care vrea sa se conecteze prin wifi la retea si trebuie ca reteaua sa ofere capacitatea sau latimea de banda necesara fiecarui dispozitiv pentru a putea folosi optim aplicatia dorita.

Administratorii retelelor wireless pot avea in vedere urmatoarele aspecte care pot fi ajustate pentru a imbunatati performantele.

Ajustarea nivelului de putere.

Treaba este destul de simpla: cu cat strigi mai tare, cu atat te auzi mai departe 🙂 Cu cat access point-ul (AP) este setat sa transmita la un nivel de putere mai mare, cu atat semnalul va putea ajunge mai departe si va putea fi “auzit” de statiile aflate la distanta mare. Deci bifam partea de acoperire. Insa nivelul de semnal va fi foarte mic la o distanta mare de AP. Nivel mic de semnal inseamna o viteza (rata de transfer a datelor) mica, adica o capacitate mica oferita de reteaua wifi. Nivelul de putere al AP-ului poate fi micsorat pentru a restrange dimensiunea celulei wireless, insa in interiorul acelei celule ratele de transfer vor putea fi foarte bune, chiar pana la maximum prevazut de standard. Se va reduce acoperirea oferita de reteaua wireless, si pentru a suplini acest lucru, va trebui suplimentat numarul de AP-uri. O densitate mai mare de AP-uri este recomandata si pentru a putea avea redundanta la nivel radio. AP-urile nu trebuie sa lucreze la putere maxima. Daca un AP pica, va aparea o “gaura” in acoperire. AP-urile vecine pot acoperi zona lasata descoperita, daca isi pot ridica nivelul de putere. Iar acest lucru este posibil doar daca AP-urile nu functioneaza la putere maxima, ci la o treapta inferiora.

Minimizarea utilizarii spectrului radio.

Pentru a putea avea o eficienta cat mai mare, transmisiile radio trebuie sa ocupe cat mai putin “aerul”. Acest lucru se poate obtine in doua moduri. Primul mod este prin reducerea numarului de frame-uri de management si de control din reteaua wireless. De exemplu, pentru fiecare retea wireless se transmite un frame numit beacon la fiecare 100ms prin care statiile din jur afla de respectiva retea wireless. Deci 10 mesaje in fiecare secunda. Daca am un numar mare de retele wireless, spectrul radio si implicit latimea de banda vor fi consumate de catre aceste mesaje. Se recomanda sa nu exista mai mult de 3-4 retele wireless intr-o locatie. Al doilea mod este prin dezactivarea protocoalelor legacy ca 802.11b si a ratelor de transfer mici. Transmisiile in mediul wireless sunt secventiale, unele dupa celelalte. Sa zicem ca avem doua statii conectate la retea, prima poate folosi o viteza de 108 Mbps, a doua poate folosi doar 1 Mbps, din cauza nivelului de semnal mai scazut. Ambele au de transmis cate un frame de 1000B. Prima statie ocupa aerul timp de 9,25us, iar cea de-a doua are nevoie de 1000us. Este clar ca cineva conectat la 1 Mbps va “incetini pe toata lumea”. Exista ceva numit “air time fairness”. Sau de cat de mult timp are nevoie o statie ca sa isi transmita datele. Pentru a obtine o folosire uniforma si cat mai eficienta a mediului radio se recomanda dezactivarea ratelor mici de transfer din standardele wireless, si in special a standardului 802.11b.

Incurajarea folosirii benzii de 5 GHz.

Banda “legacy” de 2,4 GHz este supra-congestionata, frecventele sale fiind folosite atat de tehnologia WLAN, cat si de alte tehnologii radio: Bluetooth, cuptorul cu microunde, IoT, etc. In acesta banda ar trebui sa functioneze doar dispozitivele vechi care nu au capacitati de 5GHz. Pentru restul se recomanda folosirea benzii de 5 GHz care ofera un mediu wireless mai curat si mai putin poluat cu alte transmisii radio si ofera si un numar mai mare de canale non-overlapping, lucru care duce la posibilitatea de a avea o densitate mai mare de AP-uri intr-o locatie pentru o capacitate mai mare a retelei wireless, fara a avea interferente. Clientii wireless capabili de a functiona in ambele benzi de frecventa pot fi “impinsi” sa migreze in banda de 5 GHz care este ceva mai aerisita. Mai mult, performanta retelei wireless in 5 GHz poate fi imbunatatita prin combinarea a doua sau a patru canale radio de cate 20 MHz  intr-unul singur de 40 sau 80 MHz prin ceea ce se numeste “channel bonding”. Nivelul de putere folosit in 5 GHz ar trebui sa fie cu 3 dB mai mare fata de cel din 2,4 GHz pentru a putea oferi aceeasi “raza de acoperire”. Este bine stiut din fizica faptul ca un semnal cu cat are o frecventa mai mare, cu atat poate parcurge distante mai mici.

Trebuie subliniat ca nu exista o singura solutie magica pentru a imbunati o retea, si mai ales o retea wireless. Insa cu putina monitorizare si cu uneltele potrivite, putem ajusta parametrii retelei wireless pentru a oferi performantele necesare desfasuratii activitatii in conditii optime.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer