Ce aduce nou Windows 11

Noul sistem de operare Windows 11 vine cu o serie de îmbunătățiri și funcționalități utile. Am selectat pentru dvs. cele mai relevante noutăți, atât din perspectiva administratorilor IT și a dezvoltatorilor, cât și a utilizatorilor finali.

Lansarea comercială a Windows 11 va avea loc spre sfârșitul anului, compania evitând să dea publicității un termen exact. Până atunci însă, Microsoft pregătește terenul, unul dintre mesajele-cheie promovate fiind că migrarea la noua versiune a sistemulul de operare este facilă și nu necesită un efort logistic special.

Pentru a încuraja adopția, Microsoft dă asigurări că aplicațiile care rulează sub versiunile 7, 8.1 și 10 ale sistemului de operare vor funcționa fără probleme și sub Windows 11, noua versiune fiind special construită pentru a asigura o compatibilitate extinsă. Există totuși și o soluție de siguranță – companiile care vor întâmpina probleme vor putea apela la serviciul App Assure (lansat în 2018 pentru a facilita trecerea la Windows 10), prin care pot semnala problemele de compatibilitate pe care le întâmpină, Microsoft angajându-se să le rezolve fără niciun cost suplimentar.

Securitatea impune condiții suplimentare

Upgrade-ul de la Windows 10 la 11 este însă condiționat de compatiblitatea hardware, deoarece noul sistem de operare vine cu capabilități de securitate îmbunătățite, care solicită ca echipamentele pe care rulează să suporte utilizarea Windows Hello, a criptării hardware, a tehnologiilor de tipul Virtualization-Based Security (VBS), Hypervisor-Protected Code Integrity (HVCI) și Secure Boot.

Conform anunțurilor oficiale, combinația de tehnologii și aplicații menționate asigură un nivel de protecție împotrivă amenințărilor de tip malware cu 60% mai bun (comparativ cu Windows 10). Performanța are însă un preț: pentru a beneficia de aceste avantaje, Windows 11 nu poate rula decât pe procesoare care oferă suport Trusted Platform Module (TPM) v2.0, VBS și Secure Boot. Astfel, cerințele hardware minime ale noului sistem de operare sunt:

  • Procesor de 1 GHz, cu 2 core-uri și compatibil 64-bit;
  • RAM ¨4 GB;
  • Stocare – 64 GB.
  • Placă grafică compatibilă DirectX 12 și driver WDDM 2.0.

În principiu, orice PC achiziționat în ultimele 18-24 luni ar trebui să întrunească aceste condiții și să fie compatibil cu Windows 11. Pentru a simplifica procesul de stabilire a eligibilității echipamentelor, Microsoft va lansa în curând o aplicație dedicată – PC Health Check –, care va putea fi folosită de toți utilizatorii finali Windows 10 Home, Pro și Pro for Workstations. Pentru companiile care vor să evalueze nivelul de compatibilitate al stațiilor de lucru, aplicația va fi integrată în Endpoint Analytics sau Update Compliance.

Mai multe oportunități pentru dezvoltatori

Securitatea nu reprezintă însă singurul aspect îmbunătățit la Windows 11. Noua versiune oferă suport îmbunătățit pentru aplicații Win32, .NET, UWP, Java, Xamarin, Electron, React Native, Progressive Web Apps (PWA), aplicații Android (care vor putea fi rulate pe sistemul de operare Microsoft via Amazon Store).

La rândul lor, dezvoltatorii au la dispoziție noi instrumente dedicate:

  • PWABuilder3
  • WebView2
  • Windows App SDK
  • Microsoft Edge DevTools.

La acestea se adaugă și noul Microsoft Store, cu un design îmbunătățit, care permite utilizatorilor să instaleze aplicații direct din browser. Noua versiune a magazinului (care va fi disponibilă în curând în preview pentru Windows Insiders) nu va include doar aplicații Microsoft, ci și de la alți vendori, și va oferi suport extins pentru dezvoltatorii care vor să integreze platforme de comerț third-party.

Funcționalități adaptate lucrului hibrid

Windows 11 este special conceput pentru a facilita trecerea de la lucrul de acasă la cel de la birou și viceversa. O prima funcționalitate utilă în acest sens este accea că designul desktop-ului de la serviciu poate fi reprodus automat pe cel de acasă.

Cerințele de multitasking sunt și ele acoperite cu ajutorul funcționalităților „Snap“ – prin intermediul acesteia utilizatorii beneficiază de posibilități multiple de aranjare a ferestrelor (există layout-uri predefinite, dar și posibilități de personalizare și grupare a lor) – și „Desktops“ (disponibilă via Task View) care permite crearea de desktop-uri personalizate pe tipuri de activități.

Tot în scopul adaptării la condițiile lucrului hibrid, Windows 11 integrează nativ aplicația Teams, care va putea fi accesată direct din taskbar. Astfel utilizatorii nu vor mai trebuie să iasă din aplicații pentru a folosi funcționalitățile de chat și apeluri audio-video, pentru a activa/dezactiva microfonul și/sau camera video sau pentru a partaja desktop-ul sau soluțiile utilizate.

Nu în ultimul rând, meniul de Start, care acum este poziționat central, permite accesarea ultimelor fișiere deschise atât pe echipamentul respectiv, cât și în OneDrive, de pe toate echipamentele conectate la cloud-ul Microsoft.

Ce pierdeți când treceți la Windows 11

În noul sistem de operare unele funcționalități existente în Windows 10 au fost eliminate sau restrânse. Iată principalele anunțuri în acest sens:

  • Cortana – nu va mai fi disponibilă nativ și nici via Taskbar.
  • Internet Explorer va veni dezactivat, compania recomandă utilizarea Microsoft Edge, care include și un IE Mode.
  • Math Input Panel, Timeline, Walllet au fost eliminate, iar Live Tiles a fost înlocuită de Widgets.
  • S Mode este disponibil doar pentru Windows 11 Home edition.

Mai există o serie de aplicații – precum 3D Viewer, OneNote pentru Windows 10, Paint 3D și Skype – care nu dispar la upgrade, dar nu mai sunt disponibile nativ la instalarea „pe curat“, putând fi descărcate din Microsoft Store.

După cum se poate observa, Windows 11 vine cu o serie de îmbunătățiri majore. Pentru mai multe detalii despre noul sistem de operare și despre cum puteți realiza migrarea facil, vă invităm să ne contactați.