Microsoft Build 2021, noutăţile pe care trebuie să le afli

Pentru că viitorul se construieşte pe coordonatele “digitalizare şi personalizare”, Microsoft vrea să ajute companiile să treaca mai uşor prin ciclul idee, cod, cloud, soluţie. Iată de ce, saptamâna trecută la Build 2021, luminile au fost puse pe inovaţiile prin care dezvoltatorii pot automatiza fluxurile de lucru și adăuga functionalități inteligente aplicațiilor.

„În viitorul apropiat, orice companie care vrea să țină pasul cu ritmul tranformării digitale va trebui nu doar să adopte noi tehnologii, ci – mai important – să își construiască propriile soluții digitale unice“ – a declarat Satya Nadella în deschiderea Microsoft Build, cel mai mare eveniment anual dedicat dezvoltatorilor Microsoft.

Este o schimbare de optică pe care tot mai multe companii o înțeleg deja. Drept dovadă:

  • În ultimii doi ani, numărul dezvoltatorilor din cadrul companiilor non-tech a crescut mai repede decât a celor de tehnologie.
  • În prezent, printre industriile care angajează cel mai rapid dezvoltatori software se număra agricultura, energia, finanțele și industria bunurilor de consum. De exemplu, anul trecut, numărul specialiștilor software din industria auto l-a depășit pe cel al inginerilor mecanici angajați.
  • În ultimele 12 luni, locurile de muncă pentru dezvoltatori au crescut de aproape 8 ori.

Din perspectiva lui Nadela, sunt semnale clare că viitorul aparține companiilor „digital-first“, în care echipele de dezvoltatori vor fuziona cu departamentele de business ale organizațiilor, pentru a crea soluții personalizate, unice.

România se înscrie în trend

Tendințele globale enunțate de Satya Nadella la Build 2021 se confirmă și la nivel local. Cu ocazia evenimentului Microsoft Envision Forum de anul acesta, Philippe Rogge, președintele Microsoft pentru Europa Centrală și de Est, a explicat că, până în 2025, numărul de posturi disponibile în România pentru dezvoltatori va ajunge la 650.000. Iar 70% din aceste noi poziții vor fi în companii din industrii non-IT, care vor avea nevoie de din ce în ce mai mulți angajați cu aptitudini digitale avansate pentru a putea creșterea business-ului.

Oportunități de scenarii unice în Teams

Prima poziției, ca și la Ignite Sping 2021, îi revine platformei Teams, care a ajuns în prezent la 145 de milioane de utilizatori zilnici (aproape dublu față de un an în urmă). Dintre noile funcționalități și unelte integrate în platformă pentru a permite dezvoltatorilor să construiască mai multe scenarii unice am remarcat:

  • API-urile pentru automatizarea fluxurilor de lucru necesare realizării întâlnirilor virtuale (crearea de meeting-uri, trimiterea de invitații, proceduri de follow-up etc.).
  • Posibilitatea creării de designuri personalizate pentru meeting-uri și a partajarii lor între participanți, prin intermediul Developer Portal.
  • API-uri media și resurse specifice care oferă dezvoltatorilor acces în timp real la fluxurile audio-video pentru realizarea de transcrieri, traduceri, colectări de informații etc.
  • Posibilități multiple de îmbunătățire a colaborării în timp real, prin partajarea „scenei“ între mai mulți utilizatori, folosind funcționalități de tip whiteboarding, panouri de proiect etc.

La acestea se adaugă noile funcționalități Microsoft Teams Toolkit pentru Visual Studio și Visual Studio Code, care simplifica experiența de dezvoltare, reducând volumul de efort de codare prin integrarea out-of-the-box cu Microsoft Azure și accesarea datelor din Microsoft Graph.

Tot cu ajutorul Developer Portal pentru Microsoft Teams (fostul App Studio), dezvoltatorii au acces la o consolă dedicată de management al aplicațiilor, care îi ajută să:

  • Acceseze portalul de pe orice browser web sau echipament.
  • Gestioneze configurațiile centralizat fără a mai fi nevoie să acceseze mai multe aplicații.
  • Colaboreze oferind acces la citirea și scrierea codurilor.

Inteligența și automatizarea, în prim-plan

O altă zonă de interes la Microsoft Build 2021 a fost cea a extinderii funcționalităților inteligente.

Primul anunț în aces sens a fost că Graph, platforma prin care Microsoft 365 beneficiază de funcționalități inteligente, este disponibilă acum și ca serviciu Azure. Astfel, dezvoltatorii pot simplifica realizarea de analize și crearea și antrenarea de modele AI și algoritmi de Machine Learning. Iar pentru a încuraja adoptarea noului serviciu, tarifarea este făcută la volumul de date consumat.

O altă aplicație care a beneficiat de îmbunătățiri majore este Microsoft Power Automate, instrumentul dedicat automatizării fluxurilor de lucru. Cu ajutorul Process Advisor, aplicația poate acum identifica acitivitățile care se repetă și consumă cel mai mult timp. Process Advisor oferă informații detaliate despre ce poate fi îmbunătățit și cum și, prin abilitățile RPA integrate, facilitează automatizarea sarcinilor repetitive.

O altă noutate interesantă din zona funcționalităților inteligente este posibilitatea utilizării capacităților de analiză Microsoft Power BI împreună cu aplicația de dezvoltare open source Jupyter Notebook. Power BI Embedded Analytics permite dezvoltatorilor să analizeze datele și să genereze rapoarte, în timp ce Power BI Premium le oferă posibilitatea să le transforme automat în informații acționabile (prin utilizarea de unelte precum Microsoft Azure DevOps sa Azure Pipeline). La rândul sau, Power BI Premium beneficiază acum de capabilități de agregarea automată – care reduc timpul de procesare a volumelor mari de date – și streaming de fluxuri de date – care facilitează crearea rapoartelor în timp real și integrarea lor în diferite aplicații.

Nu în ultimul rând, un anunț cu potențial de impact mare este și integrarea Microsoft Power Virtual Agents – soluția prin care utilizatorii pot crea agenți AI conversaționali fără a scrie cod – cu Bot Framework Composer, instrument vizual de creare a aplicațiilor inteligente. Prin această integrare, dezvoltatorii pot crea acum scenrii de dialog specifice și pot introduce elemente interactive, de tipul imaginilor sau fișierelor video.

La Microsoft Build 2021, ca și în cazul Ignite Spring, una dintre vedetele evenimentului a fost platforma Azure, care a beneficiat de cele mai multe anunțuri, pe care le vom prezenta într-o postare viitoare.