Microsoft începe revoluţia Windows 365. Însă de ce ar dori companiile un Cloud PC?

Regimul de muncă hibrid va reprezenta „The Next Great Disruption“ în următorii ani. Pentru a veni în sprijinul companiilor care se confruntă deja cu această provocare, dar și al angajaților care vor mai multă flexibilitate în lucrul la distanță, Microsoft a lansat Windows 365, o ofertă de tip Cloud PC cu multiple opțiuni de configurare și un tarif lunar care pornește de la 20 USD.

Lansarea Windows 365 reprezintă unul din răspunsurile prin care Microsoft își adaptează oferta la noile cerințe ale mediului de afaceri. Conform studiului anual Work Trend Index, în prezent două treimi (66%) dintre managerii companiilor sunt deciși să investească în reproiectarea spațiilor de lucru pentru a le adapta cerințelor regimului de muncă hibrid, iar trei sferturi (73%) dintre angajați vor să beneficieze de mai multe opțiuni pentru a lucra de la distanță.

Oferta Windows 365 este astfel concepută încât să acopere o gamă extinsă de scenarii de lucru, adaptate cerințelor actuale. Pentru aceasta, serviciul Cloud PC este dezvoltat pe baza tehnologiei Azure Virtual Desktop, care permite virtualizarea integrală a mediilor desktop și a aplicațiilor și rularea lor în cloud-ul Microsoft. Astfel, cu ajutorul Windows 365, utilizatorii finali pot crea și personaliza medii desktop Windows 10 și Windows 11 (după lansarea prevăzută a avea loc la finalul acestui an), pot rula aplicații și accesa date de pe o gamă largă de echipamente (sub Windows, MacOS, iOS, Linux sau Android).

Windows 365 este optimizat pentru rularea Microsoft 365 (inclusiv a aplicațiilor Office apps, Outlook și OneDrive), iar accesul se poate realiza utilizând un browser web sau soluția dedicată Remote Desktop. Microsoft oferă însă asigurări că orice aplicație care funcționează sub Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10 o va face la fel de bine și sub Windows 365. Iar în cazul apariției unor disfuncționalități, compania recomandă utilizarea serviciului de asistență App Assure.

Ce câştigi cu Windows 365

Potrivit Microsoft, adopția Windows 365 generează o serie de câștiguri evidente, prin avantajele generale ale cloud-ului şi cele specifice Azure. Să le luăm pe rând:

  • Acces de oriunde și de pe aproape orice tip de echipament terminal, permițând utilizatorilor finali să beneficieze de o experiență unificată, indiferent ce device folosesc.
  • Posibilități extinse de upgrade și downgrade, în funcție de cerințele și nevoile specifice ale utilizatorilor
  • Disponibilitate garantată contractual a serviciilor, aplicațiilor și datelor.
  • Simplificarea procesului de înrolare de noi utilizatori.
  • Configurare și dare în folosință rapide, precum și management simplificat, de la distanță.
  • Monitorizarea în timp real a consumului de resurse.
  • Securitate îmbunătățită atât la nivelul utilizatorului final, cât și a modului în care sunt accesate și folosite resursele companiei.

Sunt câștiguri care, cumulate pe termen lung, pot asigura companiilor avantaje de ordin economic prin:

  • reducerea cheltuielilor operaționale,
  • creșterea productivității utilizatorilor finali,
  • îmbunătățirea controlului costurilor și
  • reducerea riscurilor de securitate fără cheltuieli suplimentare.

Cum se prezintă oferta Cloud PC

În mod curent, Windows 365 este disponibil în două „ediții“: Business și Enterprise.

Windows 365 Business se adresează companiilor care vor să doteze cu Cloud PC-uri un număr maxim de 300 de utilizatori finali. (Atenție! – Windows 365 permite doar o licență per utilizator și nu este disponibil decât pentru companii.)

Oferta Business este livrată în trei pachete principale, prezentate de Microsoft drept configurații recomandate:

  • Basic: 2 vCPU, 4 GB RAM și 128 GB stocare la un preț de 31 USD/lună/utilizator.
  • Standard: 2 vCPU, 8 GB RAM și 128 GB – la 41 USD/lună/utilizator.
  • Premium: 4 vCPU, 16 GB RAM și 128 GB – la 61 USD/lună/utilizator.

Ofertele nu sunt diferențiate doar prin configurații, ci și prin suportul oferit. De exemplu, pachetul Standard oferă suport pentru întreaga versiune desktop a Microsoft Teams, în timp ce pachetul Basic doar pentru funcționalitățile de chat și apeluri audio din Teams. Pe de altă parte, pachetul Premium asigură, în plus față de Standard, suport pentru Microsoft Visual Studio, Power BI și Dynamics 365.

Oferta Business este însă mult mai variată, există, de exemplu, și o configurație de 1 vCPU, 2 GB RAM și 64 GB la 20 USD/lună/utilizator (cu Windows Hybrid Benefit, prin care beneficiați de un discount de 16% pentru echipamentele pe care utilizați deja Windows 10 Pro), dar și una de 8 vCPU, 32 GB RAM și 512 GB la 158 USD/lună/utilizator.

Windows 365 Enterprise se adresează companiilor mari, cu peste 300 de Cloud PC-uri pe care le pot proviziona și gestiona folosind Microsoft Endpoint Manager. Oferta Enterprise necesită însă ca fiecare utilizator să fie dotat cu licență Windows 10 Pro, Microsoft Endpoint Manager și Azure Active Directory P1, care sunt incluse în abonamentele Microsoft 365 F3, Microsoft 365 E3, Microsoft 365 E5, Microsoft 365 A3, Microsoft 365 A5, Microsoft 365 Business Premium și Microsoft 365 Education Student Benefit.

Și în cazul Enterprise oferta este structurată pe cele trei pachete recomandate – Basic, Standard și Premium –, care beneficiază de configurații și suport similare ediției Business. Există și oferta de 20 USD/luna/utilizator, precum și cea de 158 USD, în prezent fiind disponibile câte 12 configurații pentru fiecare ediție.

Diversitatea ofertei și diferențele nu foarte evidente între diferitele pachete pot face alegerea dificilă. Iar pentru multe companii locale – dar nu numai – prețurile ofertei Cloud PC pot fi mari raportate, de exemplu, la prețul unui PC standard. Noul serviciu Microsoft poate asigura însă  promisiunile menționate și chiar un nivel superior de rentabililizare în anumite scenarii de lucru.

Dacă doriți mai multe detalii despre oferta Windows 365, puteți consulta planul comparativ disponibil aici LINK:  și ne puteți contacta la askformore@dendrio.com