Tendinte la nivel regional sau global care impacteaza semnificativ si piata din Romania

Blog

Tendinte la nivel regional sau global care impacteaza semnificativ si piata din Romania:

1. Business Agility: DevOps & Cloud

Cresterea vitezei de inovare devine o necesitate pentru majoritatea industriilor. Mai mult, lansarea de noi produse care sa inglobeze/utilizeze informatii din surse multiple de date, procesarea volumelor mari de date pentru cresterea interactiunii cu clientii sunt doar cateva dintre cerintele cu care toate companiile se confrunta. In acest context principiile de dezvoltare software agile, bazate pe infrastructuri securizate si scalabile sunt unul dintre principalele instrumente pe care companiile le au la dispozitie.

2. Compliance&Regulation (Conformitate si reglementare)

Regulamentele europene in vigoare cum sunt General Data Protection Regulation (EU) 2016/679 – GDPR si Payment Services Directive (PSD 2) – (EU) 2015/2366 creeaza necesitatea standardizarii si a optimizarii anumitor procese si servicii la nivelul companiilor precum si necesitatea lansarii unor platforme software care sa permita integrarea serviciilor financiare cu alti operatori de pe piata. In acest context, platforme de integrare dezvoltate peste cloud, utilizand principii de dezvoltare moderna (DevOps sau DevSecOps) capata din ce in ce mai multa tractiune.

3. Security

Nu este un subiect nou – doar un subiect care a luat si continua sa ia amploare. Ca urmare a valului tot mai mare de atacuri cibernetice la nivel global (si a cresterii riscurilor pe care aceste atacuri le aduc companiilor) vedem o crestere a eforturilor companiilor de a se proteja – atat prin implementarea solutiilor clasice (perimeter/network/data loss prevention) cat si adoptia solutiilor avansate de cybersecurity de genul ”behavioral analytics”.

4. Automation

Optimizarea proceselor, implementarea rapida (fara a intra pe o lista lunga de asteptare) a acestor optimizari, abilitatea de a reduce costurile de operare, scalabilitatea proceselor automatizate sunt tot atatea motive pentru adoptia la scara larga a platformelor de tip RPA dar si a infrastructurilor IT bazate pe scripting si a retelelor automatizate (Software Defined Networks – SDN).

5. Data & AI

Departe de a fi utilizate la intregul potential, datele si sistemele automate de luare a deciziilor vor crea un impact semnificativ in modul in care produsele si serviciile vor fi gandite. Tranzitia din zona de raportare standard catre structuri de tip no-sql/datalakes si Machine Learning sunt prezente si in Romania.

Critian Herghelegiu,
VP of Technology – Bittnet Group
CEO – Dendrio Solutions

Meniu