Cisco DNA Center 2.3.3 – cel mai bun DNA Center de la DNA Center incoace

Cisco DNA Center are ceva mai mult de cinci ani de la lansarea sa in iunie 2017. Inca de la inceput, DNA Center s-a pozitionat ca platforma de management de tip IBN (Intent-Based Network), ca solutie de monitorizare proactiva in timp real si drept controller SDN (Software Defined Network) pentru retelele enterprise. Cisco DNA Center foloseste template-uri predefinite pentru configurarea rapida si automata a echipamentelor de retea si algoritmi de inteligenta artificiala (AI) si de machine learning pentru depanarea si optimizarea retelelor.

Cea mai noua versiunea de DNA Center, 2.3.3, este deja disponibila pentru download si imunatateste performantele infrastructurii wireless si de switching, sporeste securitatea retelei si simplifica si eficientiaza operatiunile din retea prin integrarile de tip API si prin fluxurile de lucru automatizate.

Cateva dintre inovatiile si imbunatatirile ale lui DNA Center din aceasta versiune sunt:

  • integrarea cu Cisco ThousandEyes. Identificarea unei probleme de performanta este unul dintre cele mai dificile task-uri pentru un inginer de retea, care prefera o situatie de genul “nu merge deloc”, decat una de genul “nu merge la fel de bine ca ieri”. Cauza unei probleme de performanta a unei aplicatii poate fi reteaua companiei, dispozitivul utilizatorului, Internet-ul sau chiar aplicatia in sine. Oricum, diagnosticarea este un proces complex, consumator de timp si cel mai adesea Neconcludent. Prin integrarea cu ThousandEyes, Cisco DNA Center poate sa ofere informatii aditionale asupra experientei utilizatorului cu o aplicatie (aplicatie specifica organizatiei, aplicatie de tip SaaS), ca si asupra calitatii conexiunii cu Internetul. DNA Center colecteaza metrici si statistici de la agentii ThousandEyes instalati pe switch-urile Catalyst din retea pentru a oferi imagine de ansamblu asupra calitatii experientei utilizatorului si pentru a identifica mai rapid probleme de performanta. Avantajele integrarii DNA Center cu Thounsandeyes sunt vizibilitatea asupra comportamentului aplicatiilor din perspectiva utilizatorilor si diagnosticarea si rezolvarea rapida a problemelor de performanta.
  • integrarea cu Cisco Talos. Utilizatorii pot accesa fara sa isi doreasca acest lucru site malitioase si astfel pot sa isi infecteze dispozitivele cu malware si sa expuna reteaua intregii organizatii la un eventual atac informatic. Cisco DNA Center adreseaza acest risc prin integrarea cu fluxurile de securitate inteligenta Cisco Talos IP and Reputation Center. Talos este centru de securitate informationala creat de Cisco pentru a face Internetul un loc mai sigur pentru toata lumea oferind semnaturi pentru a identifica malware-ul folosind in atacuri, informatii despre tehnicile si tacticile folosite de hackeri si cele mai cuprinzatoare liste de adrese IP si domenii cunoscute ca surse de mailware. Prin integrarea cu Cisco Talos, DNA Center poate sa declanseze alarme cand utilizatorii acceseaza site-uri malitioase si updateaza “scorul de incredere” al dispozitivului pentru a reflecta un potential risc de securitate. DNA Center poate sa raspunda la o astfel de situatie poate fi automatizat de DNA Center si dispozitivul poate fi izolat de restul retelei, inainte ca problema sa afecteze intreaga retea.
  • parteneriatul cu Intel. Cisco deja colaboreaza cu Samsung si Apple pe partea de colectarea de statistici si metrici pentru conexiunile facute de dispozitivele producatorilor cu infrastructura wireless Intel se alatura acestori vendori pentru a furniza lui DNA Center informatii despre ce sistemul de operate, ce driver este folosit de chipset, cum “vede” clientul mediu wireless care sa ofere informatii procesul de roaming, cauzele deconectorilor, de ce sunt experimentate erori de transmisie pentru a ajuta procesul de depanare.
  • algoritmul RRM (Radio Resource Management) augmentat de AI. RRM este mecanismul folosit de controller-e wireless Cisco pentru a optimiza nivelele de putere si canalele radio folosite de access point-uri folosind informatiile raportate periodic de acestea. Inteligenta artificiala si algoritmii de invatare automata duc RRM-ul la nivelul urmator. Evalueaza ce s-a intamplat in trecut cu mediul RF pentru a prezice trendurile viitoare si pentru a face recomandari de configuratie care sa imbunatateasca acoperirea si performanta retelei wireless, totul cu scopul de a oferi utilizatorului o conexiune de calitate si consistenta. DNA Center ofera si un mod de simulare pentru previzualizarea efectelor propunerilor de modificari ale configuratiei inainte de a le implementa efectiv pentru a putea analiza impactul asupra retelei wireless.

Cisco DNA Center a evoluat mult de la aparitia sa pe piata ca solutie centralizata care unifica managementul de pe fir si de pe wireless, si ca solutie de SDN enterprise, adaugand constant functionalitati care sa eficientizeze si sa automatizeze operatiunile de zi cu zi din retea, instalarile de site-uri noi si integrarile cu alte solutii terte de networking. Versiunea 2.3.3 nu este decat urmatorul pas din ciclul de viata al produsului care mai usureaza munca inginerului de retea, permitandu-i sa se concentreze pe alte task-uri mai importante. Asteptam sa vedem ce aduce nou urmatoarea iteratie de DNA Center.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer

.