Cisco propune o lume “wireless first” cu Wi-Fi 6 si 6E

Tehnologia Wi-Fi este omniprezenta in viata de zi cu zi si a transformat radical modul in care consumam “Internet”. Mai mult, Wi-Fi-ul a avut un rol imens in educatie si in sanatate in ultimii doi ani, reducand “golul” digital din zonele rurale sau izolate. Wi-Fi-ul este astazi cel mai folosit mijloc de comunicare wireless datorita multiplelor functii pe care le ofera, a performantei ridicate, a usurintei in folosire si a costului relativ mic.

Cisco este unul dintre primii producatori de echipamente wireless de nivel enterprise si a contribuit masiv la dezvoltarea acestei tehnologiei inca de acum mai bine de 20 de ani. Echipamentele Cisco au fost folosite de Wi-Fi Alliance ca benchmark pentru testarea si certificarea produselor altor vendori.

Cu o istorie atat de bogata, Cisco, in mod complet firesc, continua inovatia in domeniu si ofera clientilor sai produse de generatie Wi-Fi 6 mai performante si mai eficiente pentru a raspunde nevoilor dintre cele mai stringente.

Potrivit Wi-Fi Alliance valoarea pietei de Wi-Fi la nivel global este de 3,3 trilioane USD in acest moment cu o estimare de 4,9 trilioane USD in 2025. Iar un studiu IDC din ianuarie estimeaza ca pana la finalul anului vor fi 3,5 miliarde de dispozitive Wi-Fi 6 dintre care 20%  vor fi compatibile Wi-Fi 6E, iar pana in 2025 vor fi livrate peste 5,2 miliarde de dispozitive Wi-Fi 6, 41% dintre aceastea avand suport pentru 6 GHz.

Wi-Fi 6 este cel mai recent standard IEEE pentru tehnologia WLAN si ofera rate de transfer de 3 ori mai mari ca standardul precedent 802.11ac, aka Wi-Fi 5. Wi-Fi 6E este un “Enhancement” pentru Wi-Fi 6 in banda de 6 GHz si ofera viteze de tip gigabit si mai mari plus o sumedenie de alte beneficii derivate din acest nou spectru radio vast si nelicentiat (1200 Mhz pentru Americi intre 5925 si 7125 MHz si 500 MHz pentru Europa intre 5925 si 6425 MHz). De exemplu, aplicatii de AR/VR, descarcari de fisiere mari sau streaming in 8K toate acestea pot fi facute fara buffering.

Adoptia spectrului de 6 GHz la nivel global este prezentata mai jos (sursa: Wi-Fi Alliance) cu mai multe detalii aici.

Cisco aduce imbunatatiri tehnologiilor Wi-Fi 6 si Wi-Fi 6E care atenueaza efectul interferentelor, sporesc performanta si optimizeaza consumul de putere:

  • Cisco CleanAir Pro: tehnologia CleanAir minimizeaza efectul interferentelor wireless in benzile de 2,4 si 5 GHz prin folosirea unui chip radio dedicat care clasifica si determina impactul interferentelor asupra retelei wireless. CleanAir Pro extinde solutia in banda de 6 GHz pentru Wi-Fi 6E si vine cu o arhitectura multi-chip, inteligenta artificiala si machine learning la nivel de AP pentru a detecta si clasifica automat tipul de interferenta si pentru a minimiza impactul acesteia asupra retelei.
  • Cisco AI RRM: algoritmul RRM (radio resource management) este responsabil cu determinarea si alocarea canalelor radio si a nivelelor de putere pentru AP-uri. RRM isi bazeaza calculele pe un „snapshot” format din informatiile transmise in ultimele 10 minute de fiecare AP cu privire la nivelul de semnal la care „vede” AP-urile din proximitatea sa. AI RRM introduce algoritmi de machine learning si inteligenta artificiala care sa optimizeze parametrii radio pe baza datelor colectate, densitatea de AP-uri, trenduri si grad de incarcare. AP-urile transmit telemetria RF in mod continuu, iar reteaua reactioneaza in cateva secunde la schimbarile din mediu radio. Cisco AI RRM valideaza configuratia radio curenta, recomanda imbunatatiri si previzioneaza daca sunt necesare AP-uri suplimentare in functie de gradul de incarcare si de densitatea de clienti radio.
  • Cisco Power Optimization: utilizand functia de Smart AP, AP-ul isi poate modifica nivelul de putere in functie de gradul de incarcare. Daca in reteaua wireless este prezent un numar mic de clienti AP-urile isi vor reduce automat numarul de radiouri folosire, optimizand consumul de putere si costurile operationale. Pentru endpoint-urile wireless exista un mod de power save cunoscut sub numele de TWT – Target Wake Time care reduce consumul de baterie de pana la 4 ori pentru echipamentele Wi-Fi 6.
  • Ecosistem pentru Wi-Fi 6E: Desi nu este o inovatie in sine, Cisco a creat parteneriate cu Apple, Intel, Samsung si Siemens prin care promoveaza interoperabilitatea si respectarea uniforma a standardelor IEEE pentru a fi sigur ca produsele Cisco Wi-Fi 6 si 6E ofera cea mai buna experienta pentru utilizator. Integrarea seamless a endpoint-urilor si a AP-urilor ar trebuie sa ofere compatibilitatea sistemelor de operare si a driverelor, raportarea zonelor cu semnal slab, clasificarea dispozitivelor de tip endpoint, si root cause analysis in situatiile care necesita troubleshooting avansat.

Wi-Fi 6E este deja aici si Cisco deschide drumul pentru organizatiile care doresc sa beneficiile aduse de noile tehnologii wireless. Prin investitiile masive in R&D care inoveaza si propune noi functionalitati si prin ecosistemul creat cu partenerii din industrie care testeaza si valideaza in mod continuu tehnologia in scenarii reale, Cisco ofera un deployment si un management simplu si usor de realizat pentru acest spectru radio de mare capacitate, esential pentru viitorul retelelor wireless.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer