Meraki Insight – uimitoarea tehnologie de analytics a platformei Cisco Meraki

Munca remote, munca hibrida si irelevanta locatiei fizice sunt factori care afecteaza echipele de ingineri de retea. Organizatiile au cerinte din ce in ce mai pretentioase de la infrastructura IT, iar conceptul de securizare a unui perimetru bine delimitat in jurul centrelor de date on premises sau in sediile locale este de ceva timp oficial retras din activitate. Noua retea este despre accesul din orice locatie si la orice moment de timp la aplicatii. Inginerii de retea trebuie sa tina pasul cu ritmul de schimbare al lucrurilor, si Cisco Meraki Insight vine in ajutorul lor cu cateva caracteristici de management exceptionale, nascute dintr-o platforma cloud-first. Prezentam in continuare trei dintre aceste caracteristici:

1. Indicatorul de performanta al aplicatiei – In mod traditional, organizatiile folosesc unelte diferite si individuale pentru monitorizarea performantei retelei si a aplicatiilor. In unele cazuri sunt folosite chiar echipe diferite de ingineri care sa opereze si sa gestioneze respectivele unelte. Aplicatiile web sunt acele solutii software pe care business-ul organizatiei se bazeaza si care ii permit acesteia sa creasca si sa se dezvolte. De aceea, Cisco Meraki a decis sa integreze managementul performantei aplicatiilor web direct din dashboard-ul de management al echipamentelor de retea. Scopul este acela de a oferi informatii in timp real si actiuni corective pentru inginerii de retea, utilizatorii beneficiind de cea mai buna experienta posibila in conditiile date. Aceasta capabiltate poarta numele de “Web Application Health” si face parte din Meraki Insight, un feature al platfomei Cisco Meraki care ofera vizibilitate end-to-end pentru modul in care utilizatorii experimenteaza reteaua.

Sursa: Cisco

Un parametru monitorizat de web application health este indicatorul de performanta al aplicatiei. Platforma Meraki poate colecta metrici si statistici despre aplicatii de tipul SaaS predefinite ca Microsoft Office, Salesforce, Gmail sau se pot folosi atribute personalizate pentru a defini aplicatiile dezvoltate “in house” de catre organizatii. In practica, este greu de identificat motivul pentru care o aplicatie nu ofera performantele asteptate. Acest indicator este deosebit de util pentru ca ajuta inginerii de retea sa determine performanta experimentata din perspectiva clientului si care sunt echipamentele implicate in experienta utilizatorului cu acea aplicatie.

2. Monitorizarea legaturilor WAN – Performantele retelei sunt vitale pentru scenariile de munca remote sau de munca hibrida. Meraki Insight poate oferi informatii despre toate link-urile de WAN folosite de organizatie: gateway-urile Z3 pentru tele-angajati si appliance-urile MX de la sediul central sau de la punctele de lucru locale. Dashboard-ul de “WAN health” poate oferi metrici si statistici despre fiecare locatie cum ar fi: latenta, jitter, throughput, procentul de pachete pierdut.

Sursa: Cisco

Aceste informatii pot fi folosite la customizarea alertelor sau pot fi folosite de ingineri in procesul de depanare al problemelor. Intrucat business-urile devin ce in de mai distribuite, abilitatea de a vedea toate legaturile WAN intr-o singura interfata este absolut necesara. Pentru situatiile care necesita redundanta la nivel de circuit sau pentru locatiile urbane sau rurale izolate unde nu se pot realiza legaturi WAN cablate, Meraki Insight poate monitoriza si conexiunile de tip LTE, oferind completitudine solutiei de monitorizare.

3. Dashboard de Smart Root Cause Analysis – Pentru un inginer de retea cel mai rau lucru este presiunea care apare atunci cand servicii critice nu functioneaza si cand angajatii, partenerii si colaboratorii nu isi pot face treaba sau cand clientii nu pot accesa site-ul/magazinul online al organizatiei. Cautarea frenetica a cauzei problemei si a potentialelor solutii intotdeauna par ca dureaza mai mult decat ar trebui. Meraki Insight ofera un tool smart de RCA – Root Cause Analysis care consuma informatiile oferite de “web application health” si de “WAN health” pentru a oferi o imagine a componentelor implicate (echipamente de retea, servicii, circuite) intr-o anumita locatie afectata de problema si pentru a oferi ipoteze cu privire la posibilele cauze ale acesteia.

Sursa: Cisco

Cisco Meraki este o platforma cloud-first care schimba modul in care echipele IT folosesc si gestioneaza serviciile de retea pentru organizatii. Stilul traditional de management direct 1:1 al echipamentului de retea este acum vazut ca o piesa de anticariat si nu isi mai gaseste locul in scenariile de munca remote/hibrida. Platforma Meraki eficientizeaza managementul echipamentelor critice de retea si ofera metrici, statistici pe baza carora face recomandari de depanare a problemelor sau optimizare a performantelor. Timpul de raspuns la un incident care impacteaza activitatea angajatilor scade considerabil intrucat proactivitatea este acum o posibilitate reala, iar echipa de NOC se bucura de un mediu mai stabil si mai lipsit de evenimente neplacute, ceea ce duce pana la urma la un business mai profitabil.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer