Si acum la cererea publicului, Cisco Catalyst in cloud-ul Meraki

Pentru departamentul IT al unei organizatii, complexitatea este la ordinea zilei. Noi aplicatii, servicii, locatii si riscuri de securitate apar constant si trebuie gestionate. Pentru a adresa aceste provocari, reteaua trebuie sa ofere noi functii si performante extra, care insa duc la eterogenitate si fragmentare, crescand gradul de dificultate al operarii unei astfel de retele.

Cisco Meraki crede ca simplitatea este esentiala pentru o scalabilitate corecta ca de asemenea si o platforma de management cloud-first. Astfel, la ultimul eveniment Cisco Live din Las Vegas, compania a anuntat ca adauga switch-urile si access point-urile din gama Catalyst solutiei sale de enterprise cloud management Meraki. Organizatiile pot acum sa combine puterea hardware-ului Catalyst cu usurinta managementului din cloud. Acest lucru deschide noi orizonturi pentru o infrastructura gestionata in mod traditional on-premises:

  • Simplitate si flexibilitate imensa pentru management si automatizare, functii care pot fi facute acum de oriunde exista acces la Internet si un browser. Adio statii de jump, sesiuni RDP, tunele VPN. Toate acestea metode sunt folosite in prezent pentru a accesa reteaua de management a infrastructurii unei organizatii, multe dintre ele in mod concurent, chiar si pentru cele mai simple sarcini. Daca faci de cateva ori pe zi aceasta procedura complexa de acces la retea, atunci cu siguranta iti vei dori o metoda mai desteapta.
  • Monitorizare si vizibilitate usor de obtinut: dashboard-ul Meraki are capacitatea de a semnala alerte importante personalului IT care pot interveni rapid pentru remediere. De asemenea, nu mai sunt necesare tool-urile specifice mediului on-premises pentru operatiunile de monitorizare precum servere dedicate de Syslog si SNMP. Ce poate fi mai simplu decat sa vezi gradul de incarcare de pe un port de switch direct de pe telefonul tau?
  • Troubleshooting simplu si rapid: Monitorizarea din cloud iti va oferi si o topologie a retelei care va include fiecare client conectat precum si configuratia de pe fiecare port. Astfel, vei putea identifica usor, izola si remedia probleme fara a fi nevoie de prezenta onsite.

Switch-urile Catalyst care pot fi integrate in cloud-ul Meraki inca de acum sunt cele din seriile 9500, 9300 si 9200 (din core-ul retelei pana la nivel de acces), iar in viitor vor fi disponibile si seriie 9400 si 9600. O lista complete de modele suportate poate fi regasita aici. Din punct de vedere software cerintele sunt ca switch-ul sa ruleze minim versiunea 17.3.x de IOS-XE sau o versiune mai recenta si sa dispuna de o licenta DNA Essentials sau Advantage. Organizatiile care folosesc deja platforma Meraki si dispozitive Catalyst si vor sa experimenteze cu monitorizarea din cloud pot folosi procedura de onboarding descrisa aici.

Totodata si accesul wireless poate fi gestionat din cloud. Cisco a lansat trei modele de access point-uri Wi-Fi 6E din gama Catalyst 9100 (CW9162, CW9164, CW9166) care pot fi controlate fie on premises cu un controller wireless Catalyst 9800, fie din cloud-ul Meraki. Clientii care vor alege managementul AP-urilor Catalyst din cloud vor beneficia de toate feature-urile disponibile pentru aceste echipamente, imbinand scalabilitatea cloud-ului cu puterea si flexibilitatea platformelor hardware.

Viitorul in networking se indreapta spre un management in cloud. Unele companii deja au 100% prezenta in cloud, insa altele sunt intr-un anume punct in aceasta calatorie. Unele au Wi-Fi Meraki si switch-uri Catalyst in core, altele sunt Catalyst end-to-end. Pentru aceste organizatii, optiunea de a avea mangementul in cloud le ofera posibilitatea de a migra treptat, in ritmul lor, si sansa de a experimenta cu functii si capabilitatile platformei fara a lua o decizie finala decat dupa sunt siguri ca vor face alegerea potrivita pentru reteaua lor.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer