5 resurse mereu gratis in Microsoft Azure

Microsoft Azure este una dintre cele mai folosite platforme cloud folosite de organizatii, avand o cota de piata de 22% in 2021. Azure dispune de un nivel gratis care ofera clientilor posibilitatea de a experimenta cu serviciile puse la dispozitie fara niciun cost, cat timp nu se depasesc anumite limite specificate. Nivelul gratis ofera trei oferte de servicii:

  • Servicii care se pot folosi gratis 12 luni de la data crearii contului in limitele specificate
  • Servicii care sunt intotdeauna gratis in limitele specificate atat timp cat esti client Azure (in prezent sunt 48 de servicii mereu gratis disponibile global care variaza de la Compute la Mobile )
  • Servicii care sunt gratis pentru o perioada de timp pentru trial-uri si demo. Astfel de servicii sunt folosite de organizatii pentru experienta de “look and feel” inainte de a decide daca se trece la un model de subscriptie

Daca scenariul in care se foloseste serviciul depaseste limitele nivelului gratis, se va aplica modelul de plata de pay as you go / pay for what you use. Pentru a folosi serviciile oferite de Azure Free Tier este necesar un numar de telefon, un card de credit sau de debit si de un cont Microsoft sau GitHub. Un client nou poate avea un singur cont gratis in care va primi si 200$ credit de consumat in primele 30 de zile.

Cateva din cele mai folositoare si populare servicii „always free” sunt:

  1. Azure Active Directory (Azure AD) este un serviciu de IAM (Identity and Access Management) care ofera autentificari de tipul Single Sign On (SSO) si MFA (Multi Factor Authentication). Ca serviciu gratis se pot folosi lunar 50000 de obiecte cu acces SSO la aplicatiile cloud. Azure AD ofera nivelul potrivit de acces pentru fiecare utilizator numai cand acesta acceseaza o resursa de care are nevoie (conditional access) si ofera vizibilitate completa si control deplin asupra ecosistemului din cloud-ul Microsoft.
  2. Amazon Cosmo DB ofera un serviciu de baze de date de tip NoSQL, serverless, cu o disponibilitate de 99,999%, latenta sub 10 ms, replicare in mai multe regiuni, scalabilitate automata si instanta si cu API-uri open source pentru Cassandra si MongoDB. Cosmo DB poate fi folosit in aplicatii web la scala globala folosite de milioane de utilizatori sau in livrarea de continut video in timp real si continut interactiv pentru aplicatii de media si entertainment. Nivelul gratis ofera 25 GB de stocare si 1000 de cereri pe secunda

Microsoft Defender for Cloud (fostul Azure Security Center) este o soluti care evalueaza postura de securitate a mediului cloud (CSPM – cloud security posture management) si protejeaza instantele virtuale de atacuri informatice (Cloud Workload Protection). Nivelul „Always Free” ofera evaluarea politicilor de acces si recomdari cu privire la imbunatatirea acestora.

  1. Azure Security Center:
  2. Evalueaza si face recomandari cu privire la configuratia setarilor de securitate a resurselor din cloud
  3. Gestioneaza complianta in vederea respectarii regulamentelor specifice industriei in care activeaza organizatia
  4. Detecteaza vulnerabilitati si protejeaza workload-urile din Azure, AWS, GCP si din on-premises de atacurile informatice

4. Azure Automation este un serviciu care automatizeaza task-urile repetitive crescand eficienta, eliminand erorile umane si micsorand costurile operationale. Instantele de tip Windows si Linux pot fi monitorizate pentru complianta si pot fi actualizate cu update-uri de sistem intr-o fereastra de mentenanta programata. Sistemele de operare si aplicatiile instalate pe workload-uri pot fi auditate pentru a colecta informatii despre modificarile aduse serviciile care sunt active, cheilor de registrii sau anumite fisiere si pentru a notifica personalul IT daca apare o modificare nedorita prin integrarea cu aplicatii de tipul ITSM (IT Service Management). Nivelul „Always Free” ofera 500 de minute pe luna de executie a runbook-urilor de tip serverless.

5. Azure Advisor este un serviciu care ajuta organizatiile sa optimeze usor si rapid infrastructura din Azure. Advisor analizeaza configuratiile si consumul lunar si ofera actiuni recomandata si croite pe specificul fiecarui client. Recomandarile au ca obiective securitatea, eficienta operationala, performanta si costul resurselor consumate in cloud. Azure Advisor este disponibil fara niciun cost, insa trebuie precizat ca implementarea unei recomandari poate sa implice costuri aditionale. De exemplu, activarea backup-ului pentru o masina virtuala va avea un cost asociat cu acel backup. Azure Advisor incearca sa optimizeze costurile din cloud in timp ce urmareste cele mai bune practici din domeniu.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer