Amazon RDS sau database as a service in cloud-ul AWS

Bazele de date sunt un lucru des intalnit in organizatiile de tip enterprise. Fie ca vorbim de site web-ul al companiei, fie de software-ul de contabilitate sau fie de aplicatia de ERP, toate aceastea au in spate o baza de date care stocheaza informatia intr-un mod structurat si usor de accesat. Organizatiile care si-au mutat aplicatiile si workflow-urile din mediul on-premises in mediul cloud vad mutarea bazelor de date in cloud ca un pas firesc pe care trebuie sa il faca.

Serviciul Amazon Relational Database Service (RDS) faciliteaza operarea unei baze de date relationala in cloud, oferind clientilor posibilitatea de a alege din  mai multe tipuri de instante de masini virtuale optimizate pentru memorie, performanta sau operatiuni I/O si din sase tipuri de motoare de baze de date ca Amazon Aurora, PostgreSQL, MySQL, MariaDB, Oracle Database si Microsoft SQL Server. Aceste lucruri inseamna ca uneltele, aplicatiile si scripturile folosite in operarea actualei baze de date pot fi folosite imediat si cu Amazon RDS.

Avand bazele de date in cloud, organizatiile pot profita de avantajele infrastructurii cloud, printre care se numara si un cost scazut de operare si scalabilitate in functie de capacitatea necesara, eliminand costurile asociate cu achizitionarea hardware-ului necesar pentru serverele fizice, cu implementarea bazei de date, cu efectuarea backup-urilor sau cu operatiunile de mentenanta. Amazon RDS, precum toate serviciile oferite de AWS, nu necesita costuri initale de achizitie si foloseste modelul de pay as you use.

Amazon RDS se ocupa de task-urile de rutina din lifecycle-ul unei baze de date ca provizionare, efectuarea de copii de rezerva, restaurarea bazei de date in caz de probleme si aplicarea de patch-urilor de sistem si de securitate.

Organizatiile pot folosi Amazon RDS pentru a construi si dezvolta aplicatii web si aplicatii mobile care sunt folosite de un numar mare de persoane, care au nevoie sa scaleze intr-o maniera elastica si care au nevoie de redundanta si de o prezenta globala sau aplicatii de e-commerce pentru magazine online care au nevoie de securitate si care respecta cerintele standardului PCI DSS.

Printre avantajele oferite de Amazon RDS se numara si:

  • usurinta in folosire – accesul la baza de date se poate face folosind o interfata grafica precum consola de management, o interfata de tip linie de comanda sau o interfata de tip API
  • patching de software automat
  • performante I/O ridicate folosind fie disk-uri SSD de uz general, fie disk-uri SSD specializate pentru operatiuni I/O
  • scalabilitate fara precedent:
    • pentru resursele de calcul se pot aloca pana la 32 de procesoare virtuale si pana la 244 GB de memorie RAM; operatiunile de scalare se efectueza in cateva minute
    • in functie de dimensiunea bazei de date, storage-ul asociat cu baza de date poate creste pana la 64 TB pentru Amazon Aurora, PostreSQL, MySQL, MariaDB si Oracle si pana la 16 TB pentru Microsoft SQL Server; provizionarea capacitatii suplimentare se face cu zero downtime asociat operatiunii
    • read replicas – pentru trafic foarte intens, de tip “read” din bazele de date se pot face una sau mai multe copii identice ale instantei de baze de date (read replicas) care sa preia din operatiunile de citire, imbunatatind astfel performantele bazei. Aceste copii se pot face pentru baze de date MySQL, MariaDB, Amazon Aurora, Oracel si PostreSQL.
  • backup-uri automate executate periodic care permit restaurarea bazei de date la un anumit moment de timp
  • snapshot-uri pentru bazele date – snapshot-urile sunt backup-uri initiate de utilizator si pastrate in Amazon S3 pana cand sunt sterse explicit si pot fi folosite pentru a crea instante noi ale bazei de date oricand se doreste acest lucru
  • redundata geografica a bazei de date – atunci cand se creeaza o instanta de baze de date multi AZ, Amazon RDS face o replicare sincrona a datelor si a logurilor tranzactionale intr-o instanta identica de backup aflata intr-un alt AZ (Availability Zone), asigurand astfel accesul neintrupt la baze de date atat de vital intr-un mediu de productie.
  • securitate – informatiile stocate in baza de date pot fi cripate cu ajutorul serviciului AWS KMS (Key Management Service). Storage-ul folosit de catre o instanta Amazon RDS poate avea datele criptate, la fel ca si backup-ul, snapshot-ul si copiile de tip read replicas. Atunci cand informatia din baza de date este accesata, aceasta se poate cripta folosind SSL.

Astazi, orice companie se foloseste de o baza de date, intr-o forma sau alta. Migrarea acesteia in cloud ofera flexibilitate si scalabilitate, fara bataile de cap asociate cu operatiunile de mententanta. Amazon RDS este solutia de database as a service oferita de AWS si face migrarea de la o baza de date on-premises la una in cloud cat se poate de usoara, mai ales ca AWS pune la dispozitia clientilor sai serviciul de Database Migration, facand tranzitia de la on-prem la cloud si mai simpla.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer