Servicii si furnizori de cloud

Companiile care doresc sa adopte tehnologiile cloud incearca sa gaseasca solutia care li se potriveste cel mai bine pe specificul business-ului lor. Pe piata sunt trei optiuni majore, trei furnizori principali de servicii cloud (CSP-cloud service provider) care isi impart resursele cloud disponibile global.

Topul celor mai mari furnizori de cloud este format din:

  • Amazon Web Services (AWS)
  • Microsoft Azure
  • Google Cloud Services

(detalii in studiul: Adoptia Tehnologiilor Coud in Romania)

Acesti CSPs pun la dispozitia organizatiilor o multime de servicii care pot acoperi orice nevoi, de la cele mai simple pana la cele mai complexe si solicitante.

De exemplu, o companie vrea sa isi mute site-ul web in cloud. Pentru acest tip de workload nu este necesara decat o masina virtuala cu un storage atasat care sa gazduiasca paginile web si de o baza de date. Daca volumul de trafic catre site creste, se pot folosi mai multe instante ale aceluiasi site si un load balancer pentru distribuirea cererilor web.

O alta companie poate face cercetari in domeniul medical si vrea sa beneficieze de tehnologii de inteligenta artificiala si de machine learning pentru a putea simula un numar foarte mare de scenarii si pentru a efectua calcule complexe. Un astfel de workload necesita mult mai multe resurse hardware cu performante ridicate. Un CSP poate oferi infrastructura necesara pentru a ajuta compania sa acomodeze aceasta nevoie.

Cel mai adesea, organizatiile vor alege unul din urmatoarele modele de arhitecturi cloud:

  • arhitectura single-cloud: organizatia alege un singur CSP care furnizeaza toate aplicatiile si serviciile necesare. CSP-ul poate pune la dispozitia organizatiei API-uri si unelte de tip SDK care pot fi folosite pentru a integra mai multe servicii intr-o singura interfata, oferind o mai buna experienta utilizatorilor. De exemplu, integrarea serviciului de email cu aplicatii de productivitate. Dezavantajul major al acestei arhitecturi este vendor locking-ul. Organizatia este “captiva” in ecosistemul CSP-ului, care poate suferi perioade de downtime, de indisponibilitate a serviciilor sau poate retrage o anumita aplicatie, punand organizatia in situatia de a cauta alternative intr-un timp scurt.
  • arhitectura multi-cloud: solutiile multi-cloud par sa devina optiunea implicitia de “go to” a celor mai multe organizatii. O astfel de arhitectura ofera flexibilitate, si elimina riscul de vendor lock in. Organizatia poate alege serviciile cele mai potrivite de la fiecare furnizor de cloud in parte, insa pentru a asigura o comunicare intre aceste servicii, este necesara o configuratie suplimentara, plus ca utilizatorii trebuie sa se obisnuiasca sa foloseasca mai multe interfete.

Printre cele mai folosite servicii de cloud pe care organizatiile le contracteaza de la CSP se numara si

Amazon Web Services
Microsoft Azure
Google Cloud Services
Rol indeplinit
Elasitic Compute Cloud (EC2) Virtual Machines Compute Engine Infrastructure As A Service
Simple Storage Service (S3) Storage Cloud Storage Stocare pentru obiecte si fisiere
Elastic Beanstalk Cloud Services App Engine Platform As A Service
RDS SQL Database Cloud SQL Database As A Service
Lambda Azure Functions Cloud Functions Aplicatii De Tip “Serverless”
Elastic Container Service Container Instances Cloud Run Aplicatii care ruleaza in containere
Elastic Load Balancing Load Balancer Cloud Load Balancing Ditribuirea traficului destinat aplicatiilor
Virtual Private Cloud Virtual Network Virtual Private Cloud Izolarea resurselor intr-o retea privata
EC2 Autoscaling Virtual Machines Scale Sets Cloud Run Scalare automata in functie de conditiile de lucru
Cloudwatch Monitor Cloud Monitoring Metrici si statistici despre aplicatii

Pentru acele nevoi foarte specifice exista furnizori nisati pe anumite servicii. De exemplu:

  • GitHub: un serviciu care functioneaza ca un sistem de versionare  folosit pentru dezvoltarea colaborativa de software. Developerii si managerii de echipa/proiect pot aproba codul, pot submite modificari si request-uri si pot gestiona proiectele software dintr-o singura interfata
  • Heroku: o platforma cloud, bazata pe containere, care poate fi folosita ca mediu de dezvoltare pentru aplicatii moderne si usor scalabile (Platform as a Service)
  • Salesforce: o platforma de SaaS pentru servicii de tipul CRM (Customer Relationship Management)
  • Quickbooks: ofera o alternativa de tip SaaS la software-ul clasic de contabilitate
  • Backblaze: un serviciu de backup in cloud pentru datele personale, dar si pentru mediile enterprise. Dispune de API-uri pentru integrari cu parteneri ca Veeam, Synology sau QNAP.

In fiecare zi apar din ce in ce mai multe servicii pe care furnizorii le pun la dispozitia clientilor sai. Ritmul rapid in care acestea sunt dezvoltate si date in productie nu fac decat sa ne arata ca viitorul este in cloud, si ca organizatiile trebuie sa urmeze aceasta tendinta pentru a ramane competitive si pentru a-si dezvolta business-ul. Inginerii Dendrio va pot ajuta in alegerea solutiilor potrivite.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer