Cisco Meraki – puterea unei platforme nascuta in cloud

Cisco Meraki este o platforma cloud-native de management a echipamentelor de retea care s-a nascut in 2006 o data cu aparitia primelor produse Meraki pentru retelele wireless, si anume access point-urile MR. Meraki a pionerat platformele de management in cloud, dat fiind faptul ca istoria sa de 15 ani se suprapune perfect cu istoria cloud-ului (Amazon AWS lansa primele tipuri de instante EC2 in august 2006). De-a lungul acestei perioade, Meraki a continuat sa adauge produse si solutii tehnologice care sa raspunda nevoilor oricarui organizatii si sa creeze un mediu sigur, agil, scalabil si de incredere pe care activitatea oricarei organizatii sa se bazeze.

Cisco Meraki reuseste sa asigure un Service Level Agreement de 99,99% pentru cloud-ul sau care servere peste 570000 de clienti, zece milioane de echipamente de retea si peste 150 de milioane de endpoint-uri din 190 de tari.

Cu toate ca cifrele de mai sus sunt impresionante, Cisco Meraki continua sa inoveze si sa adauge noi capabilitati si noi functii platfomei sale prin care sa ofere si mai multa putere si valoare clientilor sai.

Platforma Meraki se bazeaza pe:

  • un model operational cloud-first – platforma de management Meraki este bine cunoscuta pentru simplitatea sa si pentru usurinta in utilizare. Prin aplicarea arhitecturilor moderne folosite in construirea aplicatiilor si a metodologiilor CI/CD (continuous integration/continuous development) update-urile si patch-uri pot fi aplicate daca si cand sunt necesare. Functiile noi dezvoltate pot fi date in productie intr-un ritm mult mai accelerat. Meraki pune la dispozitie o singura interfata prin care se face managementul tuturor echipamentelor si se foloseste de software-uri de orchestrare pentru o provizionare centralizata a update-urilor, functiilor si a politicilor de configurare
  • Interfete API publice si un ecosistem solid de parteneri – complexitatea business-urilor face necesare nu numai multiple produse de la acelasi vendor, dar de multe ori cere multiple produse de la vendori diferiti. Pentru o colaborare cat mai buna si o integrare cat mai usoara, Meraki ofera API-uri publice si a reusit sa creeze un ecosistem format din mai bine de 140 de parteneri prin care sa ofere solutii clientilor indiferent de mediul sau industria in care acestia activeaza. Pentru a facilita accesul la acest ecosistem, Meraki a creat si un marketplace disponibil online.
  • solutii de retea puternice si scalabile:
    • solutii de SD-Access (Software-Defined Access) pentru conectivitate wireless si wired. Organizatiile pot benefica de pe urma unei solutii care unifica politicile de acces in reteaua LAN atat pentru conexiunile cablate, cat si pentru cele fara fir. Portfoliul de switch-uri si access point-uri este atat de vast incat pot fi acomodate cerintele companiilor din orice industrie.
    • solutii de SD-WAN si SASE construite pe echipametele de securitate Meraki MX. Cisco Meraki permite organizatiilor sa elimine arhitectura tipica WAN de hub and spoke si sa beneficieze de o conexiune directa la Internet care poate folosi mai mult tipuri de conexiuni (broadband, celulara sau linie MPLS) pentru a mari latimea de banda si pentru a micsora costurile. Cisco Meraki se poate integra acum cu Cisco Umbrella pentru a oferi organizatiilor o solutie SASE completa. Arhitectura SD-WAN se poate extinde si in cloud-ul clientilor care pot folosi mecanisme inteligente de selectarea a conexiunii care ofera cea mai buna calitate. Clienii pot beneficia astfel de cea mai buna experienta atunci cand folosesc aplicatii gazduite in cloud.
    • solutii de IoT. Portofoliul Meraki de Iot include camere smart si senzori de mediu care formeaza puntea dintre OT (operational technology) si IT (Information technology). Camerele smart MV Sense combina technologiile de machine learning si vedere artificiala pentru a oferi clientilor functionalitati precum heatmaps (harti termice), detectarea miscarii, identificarea obiectelor, detectarea gradului de ocupare a unei incaperi si altele. Senzorii MT sunt senzori comandati din aceeasi platforma cloud si ofera informatii in timp real despre conditiile de mediu dintr-o incapere sau locatie (temperatura, umiditate, prezenta apei sau chiar daca o usa este inchisa sau deschisa).

Inginerii Dendrio va pot oferi consultanta in alegerea produselor din portofoliul Meraki in functie de specificul organizatiei dumneavoastra si la implementarea lor pentru a va crea o retea in care business-ul sa se desfasoare intr-un mod sigur, scalabil si cu costuri reduse.

Mihai Dumitrascu, Sr Systems Engineer