Azure-Sentinel

4 tehnologii Azure pe care Microsoft mizează în 2021

„Inovația software necesită abilitatea de a colabora și partaja idei cu alte persoane, de a vorbi cu clienții pentru a înțelege nevoile lor și a primi feedback“, spunea Bill Gates, în urmă cu 13 ani. Evenimentele anuale Microsoft Tech Day reprezintă aplicarea acestui principiu în practică şi oferă întregii comunităţi posibilitatea să analizeze cele mai noi tehnologii şi să identifice cele mai diverse scenarii de utilizare şi valorificare.

Anul acesta la versiunea locală Tech Day, cuvântul cheie a fost Azure, iar specialişii Microsoft au evidenţiat tehnologiile cu cel mai mare potenţial de piaţă în următorul an.

4 tehnologii Azure pe care Microsoft mizează în 2021

  • Azure Synapse – „În noua eră Cloud avem la dispoziție din ce în ce mai multe date, mai variate și la o viteză tot mai mare și din acest motiv avem nevoie de soluții capabile să realizeze rapid analiza volumelor mari de informații“, a sintetizat Sorin Pește, Data & AI Cloud Solution Architect la Microsoft România, motivele care au dus la apariția Azure Synapse. Noul serviciu Cloud aduce laolaltă tehnologiile de Data Warehousing și Data Lake, reunindu-le sub o singură platformă. Serviciul se integrează nativ cu Azure Machine Learning, Cognitive Services și Power BI, opțiunile multiple în alegerea limbajului (T-SQL, Python, Scale, Spark SQL și .Net) și cei 95 de conectori existenți deja simplificând dezvoltarea de soluții de analiză end-to-end.
  • Azure Machine Learning – Microsoft a dezvoltat noi funcționalități pentru acest serviciu special conceput să simplice crearea de modele ML, utilizând instrumente de lucru colaborativ (Jupyter notebooks), unelte de design no-code și opțiuni avansate de automatizare. Funcționalitățile MLOps integrate facilitează construirea rapidă de workflow-uri repetabile și modele personalizate, pornind de la cele pre-definite. Azure ML are la bază conceptul de „Machine Learning responsabil“, construit pe pe trei principii de bază: înțelegerea rezultatelor obținute din învățarea modelelor de ML; protejarea confidențialității și integrității datelor și auditarea porcesului de ML și asigurarea trasabilitatii datelor. Microsoft a extins suportul pentru pentru framework-uri și limbaje Open Source, incluzând acum MLflow, Kubeflow, ONNX, PyTorch, TensorFlow, Python și R.
  • Azure Arc – Serviciul Microsoft răspunde nevoilor specifice companiilor care rulează workload-uri în mai multe locații și se confruntă cu probleme generate de complexitatea mediilor în care operează, cerințele de conformitate, latența aplicațiilor și serviciilor și de efortul operațional pe care îl necesită mentenanța infrastructurilor legacy. Cu ajutorul Arc, Microsoft extinde suportul pentru Azure Resource Manager (ARM) permițând gestionarea resurselor aflate în afara Azure, de la servere aflate în infrastructurile on-premises, la mașini virtuale care rulează în VMware vSphere, Amazon EC2 sau Google Compute Engine, precum și clustere Kubernetes. Utilizând Arc, companiile pot folosi Azure Security Center pentru a asigura conformitatea resurselor, le pot controla prin intermediul Azure Monitor și pot simplifica operațiunile de mentenanță prin intermediul Azure Automation.
  • Azure Sentinel Reunește într-un singur serviciu funcționalitățile unui sistem de Security Information Event Management (SIEM) și pe cele ale unei soluții de Security Orchestration Atomated Response (SOAR). Sentinel colectează date de la nivelul utilizatorilor finali, aplicațiilor și infrastructurilor (on-premises și Cloud). Pe care le investighează și analizează folosind tehnologii de Intelligent Security Analytics, algoritmi de Machine Learning și servicii de Threat Intelligence. Serviciul minimizează rata alertelor False pozitive și răspunde rapid la incidentele de securitate depistate utilizând funcționalitățile integrate de orchestrare și automatizare.

În contextul adoptării muncii la distanță, 62% dintre companii alocă prioritar bugete pentru zona de cybersecurity, iar 65% pentru respectarea cerințelor de conformitate. Clienții își doresc protecție, dar totodată și reducerea costurilor cu securitatea, aceasta fiind o cerință critică pentru 82% dintre organizații. Microsoft răspunde acestor nevoi prin protejarea rutelor de acces și reducerea riscurilor de apariție a breșelor costisitoare, Azure Sentinel – soluția noastră SIEM cloud-native – asigurând o scădere a costurilor cu securitate cu 11%“, a explicat Hrvoje Klapan, Modern Work Business Group Lead la Microsoft Central Eastern Europe.

În mod curent, Microsoft Azure este o combinaţie de multiple servicii cloud, atat proprietare Microsoft cât şi open. Astfel reuseşte să acopere un spectru foarte larg de cerinţe, de la startup-uri la multinaţionale. Zilnic peste 1.000 de noi companii adoptă serviciile Azure, iar numărul crește constant, pandemia accelerând fenomenul de transformare digitală. Pentru mai multe detalii despre noutățile tehnologice prezentate în cadrul Microsoft Tech Day 2020, specialiștii Dendrio vă stau la dispoziție.