Fonduri pentru digitalizare. Ce tehnologie poti cumpara cu 100.000 euro?

Programul de digitalizare pentru IMM-uri atrage tot mai mulţi antreprenori, iar mulţi se întreabă ce pot face concret cu aceste fonduri nerambursabile de până la 100.000 de euro. Am evaluat lista de cheltuieli eligibile, am structurat-o pe doua categorii relevante şi iată concluziile.

Una dintre condițiile de acceptare în Programul pentru digitalizarea IMM-urilor este vechimea, de cel putin un an şi jumătate. Cel mai probabil, companiile care doresc să acceseze „Acțiunea 2.2.2 – Digitalizarea IMM-urilor“ dețin deja o infrastructură hardware și software minimală, pe care, cu ajutorul subvențiilor, o pot extinde și îmbunătăți ca nivel de eficiență și securitate. Cu 100.000 euro, un IMM, care nu pleacă de la zero, poate construi un mediu IT modern şi performant, care să îi susţină dezvoltarea pe urmatorii ani.

Servere, storage, reţea

La nivel de infrastructură IT (hardware), puteți ca prin finanțarea nerambursabilă (de până la 90% din valoarea eligibilă) să achiziționați noi servere, soluții de stocare şi back-up, echipamente de rețea, stații de lucru, dispozitive mobile, monitoare, imprimante și alte tipuri de periferice.

Finanțarea acoperă nu doar achiziția, ci și cheltuielile de instalare, configurare și punere în funcțiune, dar – ATENȚIE! – nu și cele de mentenanță, lucru valabil și în cazul soluțiilor software. Totuși, sunt eligibile cheltuielile legate de pregătirea personalului care va asigura mentenanța aplicației sau produsului hardware, dacă acesta este angajat al beneficiarului finanțării. Totodată, pe zona hardware mai sunt acceptate și cheltuielile generate de realizarea rețelelor LAN necesare pentru implementarea aplicației de proiect.

Aplicații de business şi securitate cibernetică

Pe zona software, prevederile Schemei de ajutor de minimis (publicată în Monitorul Oficial numărul 1275 / 22.12.2020) sunt mai extinse și explicite.

Ghidul publicat menționează de la soluții de automatizare de tip RPA, până la cele semnătură electronică sau de comerț online. Cheltuielile acoperă nu doar costurile de achiziție/licențiere, ci și cele de implementare, configurare și personalizare, precum și cele necesare pentru migrarea și integrarea bazelor de date.

De subliniat este faptul că Acțiunea 2.2.2 susține atât implementările on-premises, cât și adopția serviciilor cloud și utilizarea aplicațiilor în regim Software-as-a-Service. Este o măsură binevenită pentru că oferă astfel IMM-urilor posibilitatea de accesa tehnologii IT avansate, în condiții de vizibilitate și control asupra costurilor (prin modelul de plată „Pay-as-you-go“). Astfel, companiile mici și mijlocii din România pot folosi produse cloud complexe, precum suita de productivitate Microsoft Office 365, Microsoft Azure, pachetele G Suite, Amazon EC2, Amazon S3  sau platforma de lucru colaborativ Cisco Webex (cu cele două componente-cheie Teams, și Meetings).

Există însă și alte aplicații cloud-based disponibile pe care IMM-urile locale le pot adopta pentru a-și crește productivitatea, precum aplicațiile CRM livrate as-a-Service. Dar și soluții de securitate, care pot include de la produse complexe, precum firewall-uri, aplicații de detecție a intruziunilor și vulnerabilităților si sisteme SIEM, până la soluții anti-malware, de control acces sau autentificare multifactor. Pentru a îmbunătăți nivelul de protecție, la capitolul cheltuieli eligibile este inclusă explicit și achiziționarea de servicii pentru consolidarea securității cibernetice.

Dendrio vă ajută să obțineți finanțarea

Dacă sunteți deciși să accesați fondurile disponibile prin intermediul Acțiuni 2.2.2, specialiștii Dendrio vă pot ajuta. Vă oferim nu doar soluții software și hardware cu performanță validată, ci și servicii de analiză pentru identificarea soluțiilor de care IMM-urile au nevoie, consultanță pentru elaborarea documentațiilor necesare, implementare, configurare, dezvoltare și training, pe care le puteți deduce prin intermediului Programului pentru digitalizare.

Pentru informații detaliate vă invităm să: